1294

ch53 revell 04065

MODEL:    Sikorsky CH-53 G  helicopter

MERK: Revell (doos nr. 04065)

SCHAAL: 1/144

PRIJS: fl 16,95;

NIEUW MODEL: Ja, augustus 1995;

AANTAL ONDERDELEN: 58 olijfgroene en 10 glasheldere onderdelen;

AANTAL VERSIES: 1 speciaal kleurenschema van MHFTR-35, Niedermendig ter gelegenheid van het 30- jarig jubileum in 1987;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: goed: romplengte is 1,5mm te kort, de rotordiameter is 3mm te klein.

GELIJKENIS: zeer goed, niets op aan te

MERK en.

DETAILLERING: Goed: het romp oppervlak biedt een keur aan zeer fijne op- en inliggende details, cockpit is voorzien van instrumentenpaneel, stoelen, sticks en pedalen. Het ruim is voorzien van een gedetailleerde laadvloer, de deuren kunnen in geopende stand worden geplaatst. Mooi gedetailleerde rotorkop en wielpoten.

PASSING: Goed, met uitzondering van de aansluiting van de motorgondels op de romp.

BOUWBESCHRIJVING: uitgebreid vel met 13 stappen. SCHILDERINSTRUKTIES: Uitgebreid 5-zijden aanzicht, niet zozeer voor de beschildering (geheel NATO- Oliv) maar voor de plaatsingsinstrukties van de vele decals. Daarnaast twee kleine, maar zeer bruikbare detailfoto's van het origineel op de rand van de doos. DECALS: mooie, haarscherp gedrukte set, in 4 kleuren met niet minder dan 127 items, waaronder, naast de jubileum kleuren, veel kleine service opschriften;

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Wie de zijdeur (8) il openzetten, moet deze vlak onder het raam doorsnijden, de onderhelft klapt neerwaarts als loopplank, de bovenhelft klapt naar binnen weg.

OPMERKINGEN: Na de eerste jubelkreten bij het zien van dit model, bekroop me het gevoel dat een en ander me wel wat bekend voor kwam. Een korte vergelijking met een 1/72 CH-53 kit van Italeri toonde aan dat dit een vrijwel exacte kopie is van het Italeri model. Het is niet de eerste keer dat er een verkleinde Italeri kopie uit de Revell/Ace fabrieken rolt (oa. YF-22) en wat mij betreft mag dat nog veel vaker gebeuren! Op een tweetal punten na (neuswielbak en plaatsing van de zijruiten) is het model tot op de kleinste details gekopieerd, met als gevolg een 1/144 kit met dezelfde hoeveelheid details als een goed 1/72 model. Nu is deze CH-53 op 1/144 nog altijd 18,5cm lang en dus niet echt klein te noemen, de hoeveelheid details is zeker niet overdreven. Mijn eerste opwelling was het model om te bouwen tot een Amerikaanse versie, maar dat stuit op een klein probleem: de duitse G is nu net het enige sub-type dat niet uitgerust is met stoffilters op de motorinlaten of extra brandstoftanks. Nu zitten de inlaten op een mooi afzonderlijk hoekje van het gietrek en dat wekt bij mij de hoop dat Revell plannen heeft voor meer versies.

DOCUMENTATIE: 'Fighter Meet' (C.J.van Gent, Airlife ISBN 1-85310-198-2) pag.96 toont deze kist in jubileum kleuren in de vlucht.

CONCLUSIE: Prima model wat helaas nogal moeilijk te vinden is. Ik vrees dat de wat hogere prijs de winkeliers afschrikt, geheel ten onrechte want dit is een zeer fraai model dat het geld ten volste waard is.      

REVIEWER:   Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1995

ch53 revell 04065 p