981

hh53 revell 04032

MODEL:   Sikorsky HH-53C  helicopter

MERK: Revell (doos nr. 04032)

SCHAAL: 1/144

PRIJS: fl 16,95;

NIEUW MODEL: Ja, februari 1996;

AANTAL ONDERDELEN: 77 bruine en 10 glasheldere onderdelen;

AANTAL VERSIES: 1 met keuze uit 2 schema's: 37th ARRS, Da Nang 1971 en 67th ARRS USAFE Woodbridge 1986;

SCHILDERINSTRUKTIES: Uitgebreide 4-zijden aanzichten, nu met vermelding van Fed.Std codes bij de kleuren.

DECALS: mooi setje in 6 kleuren, goed gedrukt. Hoewel het geel van de hi-viz rescue pijlen wat uit register is, zijn de overige kleuren goed terecht gekomen. Opmerkelijk is dat voor de linker staartcode een aparte kleur bruin gebruikt is, iets wat aantoont dat Revell steeds meer aandacht aan kleine details besteedt. Let op bij de rechter staartcode: snijd zoveel mogelijk decalfilm weg aan de kant van de scharnieren, de film heeft wat moeite om deze details te volgen.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Er zijn twee miniguns als bewapening bijgevoegd, een voor de rechter zijdeur en een voor op de laadklep (achter). In de praktijk wordt echter nog een derde minigun gevoerd en wel achter het geopende voorste raam (nr 15 links). Op de laadklep wordt ook wel een .50 machinegeweer geplaatst. Wie de volle bewapening wil monteren kan het eenvoudigst de minigun van de laadklep in de raamopening plaatsen en zelf een machinegeweertje maken.

OPMERKINGEN: Na de duitse CH-53G variant dus nu de USAF versie met stoffilters en pylontanks. Het uitgebreide decalvel van de duitse versie is ingeruild voor een iets kleiner setje decals en maar liefst 19 extra onderdelen (pylons, droptanks, tankboom, lier, bewapening en sensors), een prima ruil dus.

DOCUMENTATIE: World Air Power Journal Vol.4 pag.98-115 biedt een goed overzicht van de H-53/S-65 varianten. Superbase nr.17 "Eglin" van George Hall toont een aantal fraaie details van de HH-53H (Pave Low variant van HH-53C) in "Europe 1" camouflage.

CONCLUSIE: Deze doos opent de weg naar het maken van vrijwel alle tweemotorige H-53 en S-65 varianten. Prima model, aanbevolen !!      

REVIEWER:   Eric Verschuur 

(alleen gepubliceerd op deze website)