1116

hurricane revell 04138

MODEL:    Hawker Hurricane Mk.II B

MERK: Revell (doos nr. 04138)

SCHAAL: 1/72

PRIJS: fl 7,50

NIEUW MODEL: ja, nov 1998;

GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.

AANTAL ONDERDELEN: 49 in lichtgrijs en 4 in glashelder polystyreen;

AANTAL VERSIES: 1;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: uitstekend, geen meetbare afwijkingen t.o.v. originele maten!;

GELIJKENIS: zeer goed, enige afwijkingen zijn het ontbreken van het stukje romp onder de canopy achterrand en de vorm van de propellerbladen die niet overeenkomen met een deHavilland prop;

DETAILLERING: zeer goed: oppervlak met fijne ingegraveerde lijntjes, mooi subtiele indicatie van met linnen bespannen buizen op de romp, opliggende details in cockpit en wielbakken. Bovendien mooi dun glaswerk en een tweedelige cockpitkap. Het enige wat een beetje uit de toon valt zijn de simpele bommen en bomrekken die onder de vleugels zouden moeten komen, maar die kunnen eenvoudig weggelaten worden.

PASSING: goed. De romphelften passen prima, de vleugel verdient wat aandacht. Let op dat de naadjes langs het paneel onder de staart zichtbaar moeten blijven. De vleugel is in 5 delen opgedeeld (vleugelhelften met afzonderlijk middenstuk voor onderkant) en vergt wat aandacht voor een naadloze montage. Mijn oplossing: lijm elke onderhelft tegen het middenstuk terwijl de bovenhelft er los tegenaan zit om de juiste stand te bepalen. Lijm daarna de bovenhelften tegen de romp en plak dan de gehele ondervleugel er onder. Tip: de ondervleugel is opgedeeld via een paneellijn. Zorg dat de lijmnaad goed vlak is, houd de delen in de juiste stand tegen elkaar en breng met een penseel vloeibare lijm aan aan de binnenkant van de lijmnaad. Zorg dat de lijm niet door de naad naar buiten loopt (pas op bij de flap !). Als alles goed gaat blijft de naad als paneellijn zichtbaar. Lijm op dezelfde manier de bovenvleugels tegen de romp.

BOUWBESCHRIJVING: 12 stappen met duidelijke tekeningen; SCHILDERINSTRUKTIES: Twee sets 4-zijden tekeningen voor de schilderschema's en het plaatsen van de decals. Verder de bekende vlaggetjes die Revell kleuren aanduiden.

DECALS: mooie set, goed gecentreerd, voor een RAF kist van 601sqn of een van 402sqn. Helaas is een te groene kleur voor de Sky Type S-kleurige registratie gebruikt, de overige kleuren zijn wel erg goed gekozen. Verder decals voor instrumentenpaneel, plakstroken over de miterailleur poorten in de vleugel en een set zeer fraaie stencilling.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: de achterwand van de cockpit zit eigenlijk 2,5mm te ver naar achteren. Dit komt doordat Revell het stukje romp wat onder de cockpitkap valt heeft weggelaten. Dit is op te lossen door een U-vormig strookje plasticcard van 2,5mm lang rond te buigen en onder de cockpitkap te plaatsen. Daarna kan de achterwand 2,5mm naar voren geplaatst worden. De propellerbladen zijn niet geheel juist van vorm en lijken meer op de Hamilton Standard prop die op Canadese Hurricanes gemonteerd werden. De tips kunnen smaller gevijld worden, maar de bladen blijven iets te slank in het midden. De onderste bespannen buizen op de romp achter de canopy lopen te sterk naar beneden, in het echt staat de bespanning daar echter te strak om de buizen te zien lopen. Een beetje plamuur lost dit probleem op.

OPMERKINGEN: Deze Hurricane kit zet de trend voort die Revell heeft gezet met de Messerschmitt- en de FW-190 kits: top-kwaliteit modellen voor een heel ouderwetse prijs. Een grondige vergelijking met tekeningen en foto's toont aan dat dit model de meest nauwkeurige weergave van een Hurricane is die tot nu toe is gemaakt. Dit model laat zelfs de, qua

GELIJKENIS uitstekende maar inmiddels 20 jaar oude, Airfix (series 1) Hurricane Mk.I achter zich. Het model stelt een Mk.IIB voor, uitgerust met totaal 12 miterailleurs in de vleugels. De detaillering geeft alle munitieluiken en huls-uitwerppoorten exact weer. De verticale gaten in de vleugelvoorrand voor de buitenste miterailleur poorten tonen wat vreemd, maar met de plakstroken van het decalvel er overheen toont het toch goed. In de loop van dit jaar (waarschijnlijk rond september) kunnen we op basis van deze kit ook nog een Sea Hurricane Mk.IIC verwachten (kit 04139).      

REVIEWER:   Eric Verschuur

(alleen gepubliceerd op deze website, tekst opgesteld 1995)

hurricane revell 04138 p