hurricane sword 72012

MODEL:   Hawker Hurricane Mk.1

MERK:   Sword (doos. nr. SW 72012)

SCHAAL: 1/72

PRIJS: ong. fl 34,-

SOORT: Short-run injectie met resin en vacuform delen;

NIEUW MODEL: Ja, mei 2001.

GESCHIKT VOOR: gevorderden ;

AANTAL ONDERDELEN: 38 in donkergrijs polystyreen, 12 resin, 2 vacuform canopies;

AANTAL VERSIES: 3 vroege Mk.1 varianten; deze hebben nog een vleugelbekleding met doek ("fabric").

SCHAALNAUWKEURIGHEID: Zeer goed.;

GELIJKENIS: Goed;

DETAILLERING: goed tot zeer goed: oppervlak voorzien van (soms vage) inliggende lijntjes, cockpit en wielbakken zijn royaal voorzien van uitstekend gedetailleerde resin delen.

PASSING: Vrij goed;

BOUWBESCHRIJVING: Voldoende voor een model als dit, hooguit zijn de tekeningen wat chaotisch geordend;

DECALS: Zeer goed, mooie uitstekend gedrukte set met keuze uit 3 schema's: RAF 111sqn 1938, RAF 73sqn 1940 en een joegoslavische Mk.1 van 52Gr. 2Reg. 1941;

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: De mal-helften zijn ong. 1/4mm verschoven, hierdoor moeten de randen van staartvin, staartvlakken, hoofdwielen en nog enkele delen zorgvuldig worden bijgewerkt, of de delen doormidden worden gezaagd en met een stukje plasticcard ertussen opnieuw worden uitgelijnd. Let op dat het achterste deel van de 'vin' (3) onder het richtingsroer (7) moet komen, het vertikale lijntje geeft de scharnierlijn aan. De bevestiging van deze vin heeft wat plamuur nodig.

OPMERKINGEN: Voor een short-run kit is dit een uitstekend model. Wie bij short-run kits aan klompen plastic met ongeveer de juiste vormen denkt wordt aangenaam verrast door de mooie dunne scherp gegoten onderdelen die eerder aan een Airfix model dan aan een short-run kit doen denken. De meeste resin delen kunnen met een scherp mesje van de gietstukken worden gesneden. Twee delen zorgen echter voor een boel werk: de cockpitvloer en de hoofdwielbak. De cockpitvloer moet voorzichtig van het grote gietstuk afgezaagd worden hetgeen bemoeilijkt wordt door het kwetsbare voetenstuur en stoeltje. Ook aan hoofdwielbak zit een gietstuk over de volle breedte. Zaag dit gietstuk niet langs de naden af, want deze naden zijn zo geplaatst dat dan meteen de 'vloer' van de bak kapot gezaagd wordt! Beter is om het gietstuk er voorzichtig af te vijlen met een safiervijl en veel water.

Let op dat de 'vloer' van de bak aan de randen erg dun is, zet dus niet teveel kracht bij het vijlen..      

REVIEWER:   Eric Verschuur 

Gepubliceerd op de IPMS website, opgesteld zomer 2001

hurricane sword 72012 s.

hurricane sword 72012 d

 

Opmerking: in 2013 heeft Airfix een hele goede 1/72 kit van de Hurricane mk.1 uitgebracht (kit no. A02067). Deze heeft de voor deze kenmerkende eerste versie een vleugel en stabilo's met doekpatroon ("fabric"). Alleen zijn de wielen niet helemaal correct; deze zouden 5 "versterkingsribben" moeten hebben en niet de 4 "spoke" zoals in de kit, dat is alleen voor latere versies.