p47m revell 04141

MODEL:    Republic P-47 M Thunderbolt

MERK: Revell (doos nr. 04141)

SCHAAL: 1/72

PRIJS: fl.7,50

NIEUW MODEL: Ja, Oktober 1999;

GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.

AANTAL ONDERDELEN: 67, waarvan 3 glashelder en 24 voor stores;

AANTAL VERSIES: 1 ;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: zeer goed, spanwijdte exact, romplengte exact of 2mm te lang afhankelijk van geraadpleegde bron;

GELIJKENIS: Uitstekend. Inmiddels begint het gewoonte te worden dat modellen als dit nauwkeuriger zijn dan de beschikbare schaaltekeningen! Zodoende heb ik het model vergeleken met foto's en kon zo maar twee geringe afwijkingen vinden: 1) de scharnierlijn van het richtingsroer is onderbroken net boven de hoogteroeren, deze moet doorgetrokken worden. 2) de kromming van de bovenkant van de neus vlak achter de kiewkleppen is iets te hoekig en moet een klein beetje vloeiender gevijld worden. Deze beide zaken zijn echter eenvoudig te corrigeren. Verder niets dan goeds over dit model: het model geeft de grote, ietwat logge, vormen van het origineel uitstekend weer en ook de diepe zit is zeer overtuigend. De Curtiss Electric prop toont uitstekend, de mitrailleurs zitten op de juiste hoogte in de vleugelrand (allemaal op gelijke hoogte van de grond).

DETAILLERING: uitstekend, erg mooi en zeer volledig cockpit interieur met mooi stoeltje, stick en pedalen, fijne details op vloer en zijwanden en opliggende instrumenten met wijzers op het hoofdpaneel, mooie opliggende stoelriemen. Tweedelige cockpitkap met natuurgetrouw werkend schuifmechanisme. De motorruimte is voorzien van een uitstekend gedetailleerde 3-delige motor en van details als oliekoelers en inlaatkanalen. De kiewkleppen achter de motorkap zijn mooi dun en in geopende stand gegoten. De wielbakken zijn zeer fraai en van de juiste diepte. Om de wielbakken correct weer te kunnen geven zijn de vleugels niet voorzien van de gebruikelijke bevestigingstabs, maar van echte liggers. Oppervlaktedetaillering bestaat uit zeer fijne inliggende lijntjes. Romp en vleugels zijn spiegelglad gepolijst, ideaal voor een strakke blank metalen finish.

PASSING: Zeer goed, de gaten voor de vleugelliggers kunnen iets te nauw zijn door een klein randje flash. In dat geval deze gaten doorprikken door de vleugels er aan de binnenkant van de romphelften in te steken..

BOUWBESCHRIJVING: Goed, afgezien van een terugkerende spelfout ('Thunderbold'), 19 duidelijke stappen.

SCHILDERINSTRUKTIES: Zeer goed: twee sets duidelijke 4-zijdenschema's. De bekende vlaggetjes duiden Revell kleuren aan. Een aantal kleuren wordt als mengrecept gegeven, kleur E duidt Interior Green aan, kleur H Zinc Chromate Yellow, kleur J een donkere staalkleur. Het mengrecept voor het donkerblauw (A) levert een kleur op die iets lichter is dan Insignia Blue. Oudere bronnen vermelden dat deze kisten mat zwart geschilderd waren, maar de juiste kleur blijkt een donker blauwe kleur te zijn (waarschijnlijk is het britse Deep Sky Blue gebruikt).

DECALS: Zeer goed: uitstekend gedrukte set in 7 kleuren met keuze uit twee kisten van 61st FS, 56th FG. Mooie kleine details als service opschriften en propellerblad emblemen en een decal voor het instrumentenpaneel. De rode squadronletters hebben de correcte witte omlijning. De lichtblauwe randen om de sterren hebben de juiste azuurblauwe tint.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Naast de twee eerder genoemde kleine correcties is het een must om de onderkant van de banden iets af te platten om het aanzicht van deze kist helemaal te vervolmaken. De lichtgewicht M-modellen werden zonder vleugelpylons afgeleverd en ik heb ook geen aanwijzingen kunnen vinden dat deze of de bijgeleverde raketten en droptanks door de kisten van 61st FS gebruikt werden. Wel vlogen deze kisten soms met een enkele 'papieren' 108 Gal. droptank onder de romp, deze is niet bijgeleverd, maar is wel te vinden in oa. de nieuwe Revell P-15B Mustang III kit (nr.04133).

OPMERKINGEN: Weer een model uit deze serie waarvan je je afvraagt hoe Revell het kan maken voor f7,50. Het doosje zit zo vol dat je de rekken er amper in terug kunt stoppen! Dit model stelt de P-47M-1-RE voor, een extra lichte, snelle variant die speciaal ontwikkeld werd voor het onderscheppen van V-1's en Me262's. Verschillen tussen de 'M' en eerdere 'D' modellen zijn de duikremmen onder de vleugel achter de wielbakken, het vulstuk voor de vertikale staartvin en een motor van het type R2800-57C. Deze motor is herkenbaar aan een afwijkende vorm van de voorkant van de motor. De duikremmen zijn ook onder de P-47D-30 gemonteerd, de motor is ook gebruikt in de P-47N. Het extra stukje staartvin en de voorkant van de motor zijn als losse onderdelen op een afzonderlijk rekje bijgeleverd, de duikremmen zijn in gesloten stand meegegoten onder de vleugels. Wie van deze kit een vroeg D-model wil maken zal deze remkleppen moeten verwijderen. Er is een mooie set AeroMaster decals beschikbaar voor P-47's van de 56th FG (set 72-007C), maar let op dat deze set diverse fouten bevat in zowel decals als schilderinstructies, Revell heeft duidelijk beter werk geleverd.

DOCUMENTATIE: oa: Detail&Scale P-47. Squadron Signal Walkaround P-47. Squadron Signal P-47 in Action. Aerodata Int.6 P-47D.

CONCLUSIE: Een nagenoeg perfect model van een tot nu toe niet in deze schaal verkrijgbare variant van de P-47 voor een weggeef-prijsje. Aanbevolen !!

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model,      

REVIEWER:   Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 2000-4