p51b revell 04133

MODEL:   North American P-51B Mustang III

MERK: Revell (doos nr. 04133)

SCHAAL: 1/72

PRIJS: f.7,50

NIEUW MODEL: Juli 1999, heruitgave van Revell's nieuwe P-51B model (nr.04137) met andere canopy, stores en decals;

GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden;

AANTAL ONDERDELEN: 48 in donkergroen en 2 in transparant polystryreen;

AANTAL VERSIES: 1, P-51B/C met Malcolm hood;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: zeer goed, romplengte en prop diameter binnen 0,5mm, vleugelspanwijdte 2mm te klein;

GELIJKENIS: goed tot zeer goed, de contouren lijken zeer goed, op de vorm van de cockpitkap na: de vorm van de achterste ruitjes is aan de onderkant te recht (is bij het schilderen te corrigeren) en de vorm van de Malcolm hood is te bol. Strikt genomen ontbreekt ook de rail voor de cockpitkap.

DETAILLERING: zeer goed: mooi cockpitinterieur met instrumentenpaneel met opliggende instrumenten, stick, stoel, pedalen, de radio achter de stoel en details op de zijwanden. Oppervlaktedetaillering bestaat uit fijne inliggende lijntjes. Mooi gedetailleerde wielbakken en wielen met profiel op de banden. Ook de 'papieren' 108 Gal. droptanks zien er zeer fraai uit.

PASSING: zeer goed, alleen de cockpitkap past niet naadloos.

BOUWBESCHRIJVING: Zeer goed, een overzicht van de rekken gevolgd door twintig duidelijke stappen.

SCHILDERINSTRUKTIES: De bekende vlaggetjes met Revell kleuren en mengrecepten. Twee sets mooie vier-zijden schilderschema's met detailtekeningen en de juiste RAF kleurnamen erbij.

DECALS: Mooie, zeer goed gedrukte set met keuze uit twee RAF kisten van 316sqn en 234sqn. De kleur Sky voor de letters en de band rond de staart is bij mijn set wat grijs uitgevallen, maar toont al een stuk beter dan het giftige groen van eerdere sets.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: De overgang van vleugelvoorrand naar het schuine vulstukje tussen de neus moet 2,5mm verder naar de romp komen te liggen, dit is een beetje extra vijlwerk bij het verwijderen van de gietpuntjes. Het achterstuk van de spinner loopt iets te wijd uit t.o.v de spinnerdop en de romp. Vervang evt. de canopy door een Squadron vacform exemplaar (nr.9159) of door de losse Malcolm hood uit de Academy P-51B kit (nr.1667). OPMERKINGEN: Dit is de tweede uitgave van Revell's nieuwe P-51B model. Ten opzichte van de eerste uitgave zijn de canopy en de stores (droptanks en 500lb bommen) nieuw. De rest van het model is identiek. Opmerkelijk is dat op het nieuwe rekje ook een engelse 'spade grip' stick zit, maar deze wordt niet gebruikt. De nieuwe canopy is nu net het zwakke punt van het model: de vorm van de Malcolm hood is overdreven bol en is daardoor ruim 1mm te hoog. Verder vertekent de bolle vorm flink waardoor er van het mooie cockpit interieur vrijwel geen details te zien zijn, want de kap kan alleen gesloten gemonteerd worden.

DOCUMENTATIE: te over, maar voor britse Mustangs zijn vooral het oude boekje van Roy Cross "P-51 Mustang history and how to model them", ISBN 0-85059-107-4, het Model Art boek nr 401 "P-51 Mustang" en Roger Freeman's Combat Profile van de Mustang, ISBN 0-7110-1807-3 nuttig.

CONCLUSIE: Minder geslaagd dan de eerste uitgave van Revell's P-51B, maar gezien de lage prijs is het model wel de moeite waard, want met een betere cockpitkap is hier een uitstekende P-51B/C van te maken.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model,      

REVIEWER:  Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 2000-1