1062

mosquito tamiya 60747

MODEL:   De Havilland Mosquito FB Mk.VI/NF Mk.II

MERK: Tamiya (doos nr. 60747)

SCHAAL: 1/72

PRIJS: fl.59,95

NIEUW MODEL: Ja, februari 2000;

GESCHIKT VOOR: draagkrachtige beginners en gevorderden.;

AANTAL ONDERDELEN: 123 in middelgrijs, 11 in transparant polystyreen en 2 poly caps. 7 onderdelen worden niet gebruikt. Het grijze plastic is erg zacht, beschadigt snel en is moeilijk te polijsten.;

AANTAL VERSIES: Twee, FB Mk.VI en NF Mk.II ;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: zeer goed, alle afmetingen binnen 0,5mm.;

GELIJKENIS: redelijk, veel subtiele fouten: de romp tussen vleugels en staartvin is te recht, de vertikale staartvin is 1,5mm te hoog en de scharnierlijn staat verkeerd, de motorgondels staan 1,5mm te ver van de romp af en de vleugelkoordes zijn zowel binnen als buiten de motorgondels te groot. Verder loopt de kromming van de achterkant van de motorgondels te diep door en zijn de gondels iets te kort.

DETAILLERING: zeer goed, zowel het oppervlak als het cockpit interieur zijn uitstekend gedetailleerd, het hoofdlandingsgestel mist echter een aantal stangen en de cross-braces (deel C1) missen twee pootjes. De lagedruk banden zijn van een fraai loopvlak voorzien, maar helaas niet afgeplat. Ailerons, flaps en hoogteroeren zijn in neutrale positie vastgegoten. Mooi helder glaswerk, de canopy heeft zowel aan binnen-, als buitenkant framelijnen en de rechter zijruit is los bijgeleverd met keuze uit een vlakke en een bolle versie.

PASSING: zeer goed. Vrijwel alle aansluitingen passen naadloos.

BOUWBESCHRIJVING: zeer goed, 17 duidelijke stappen. Het is niet meteen duidelijk wat er verwijderd moet worden in stap 12, hier moet alleen voor versie C het gaatje voor de antennemast opengemaakt worden.

SCHILDERINSTRUKTIES: goed, een 4-zijden-, en twee 3,5 zijden tekeningen voor de schilderschema's, verder verwijzen vlaggetjes naar de juiste Tamiya kleuren en mengrecepten. De belangrijkste kleuren zijn ook met RAF kleurnamen aangeduid. Het moeilijke mengrecept (XF-5:1+XF-21:3+XF-65:1) staat voor Interior Green. De olietanks C6 moeten aluminiumkleurig i.p.v de aangeduide rode mengkleur. DECALS: Zeer goed, mooi zuiver gedrukt setje voor 3 schema's: FB.VI van 487sqn, FB.VI van 143sqn en NF.II van 157sqn. Verder stencilling, instrumentenpaneel, stoelriemen en frames voor de binnenkant van de canopy. Voor het hoofd-instrumentenpaneel is een decal bijgeleverd, voor de extra panelen helaas niet. De kleuren zijn goed gekozen, ook het Sky van de squadronletters.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: De fouten in romp, vleugels en staart zijn lastig te herstellen en daarbij moet veel van de mooie detaillering worden opgeofferd. Mitrailleur lopen openboren. Banden afplatten of vervangen door resin wielen van bv Paragon.

OPMERKINGEN: Eind vorig jaar werd dit model al aangekondigd met een adviesprijs van fl 49,95, op de valreep is daar nog f10 bij gekomen. Voor een perfect model is deze prijs nog te overwegen, maar dit model is niet perfect. Het is wel erg mooi gedetailleerd, hoewel ook de details niet vrij van fouten zijn. De uitlaatkleppen van de vleugelradiatoren (delen B7 en B11) zijn in volledig geopende stand gegoten, deze stand ben ik niet op foto's tegengekomen, de kleppen zijn echter bij te buigen door de scharnierlijn aan de binnenkant van de onderdelen in te snijden. De oppervlakte detaillering van dit model is erg goed, nog beter dan dat van de Hasegawa Mosquito's. Een paar dingen zoals de band over de romp ter hoogte van de vleugels en de beplating op de neus voor de canopy zijn echter wat te opvallend. Als extra bewapening zijn 2 225kg bommen en 8 stuks 3in 26lbs raketten bijgeleverd. Vooral de raketten zijn mooi, hoewel de staartvinnen wel wat dik zijn. Ik ben bewust kritisch geweest bij het beoordelen van dit model, de naam Tamiya en de hoge prijs suggereren topkwaliteit, maar het oude Airfix (serie 3) model is qua

GELIJKENIS duidelijk beter en kost slechts een derde van de prijs van de Tamiya kit..

DOCUMENTATIE: Veel, de droge feiten zijn te vinden in: The Mosquito Manual, RAF Museum Series, ISBN 0-85368-391-3 en in The De Havilland Mosquito, Modellers Datafile, Richard A. Franks, SAM Publications, ISBN 0-9533465-0-1;

CONCLUSIE: Uitstekend gedetailleerd, maar niet goed gelijkend en erg duur. Voor hetzelfde bedrag en wat meer werk leveren de Airfix kit plus enkele (resin) detail-sets helaas een beter Mosquito model op.

REVIEWER:  Eric Verschuur