1033

uh1 revell 04444

MODEL:   Bell UH-1D SAR

MERK: Revell (doos nr. 04444)

SCHAAL: 1/72

PRIJS: fl 17,95

NIEUW MODEL: ja;

GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.

AANTAL ONDERDELEN: 94 in donkergroen- en 17 in glashelder polystyreen;

AANTAL VERSIES: 1 met keuze uit verschillende cabine interieurs;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: Redelijk. Romplengte 5mm te kort (staart), rotor diameter 6mm te klein, rotorblad koorde 0,6mm te groot;

GELIJKENIS: Redelijk. De middenstijl in de voorruit is wat te breed, de staart toont wat te klein en heeft een veel te grote bevestiging (transmissie) voor de staartrotor, de rotorkop is nogal simpel en wat zijn die brancards akelig smal (zo'n 30cm in 't echt) !;

DETAILLERING: Oppervlak: redelijk, fijne opliggende lijntjes en minder fijne ingegraveerde lijnen. Kleine delen: goed tot zeer goed, volledig cabine interieur met meerdelige stoelen, brancards en panelen met opliggende instrumenten. Verder veel mooie extra's voor aan de romp: inlaatjes, lichtjes, wire-cutters, antenne's, enz.

PASSING: Vrij goed, wel moeten veel kleine flash randjes van lijmranden verwijderd worden.

BOUWBESCHRIJVING: Uitstekend, met onderdelenoverzicht en bouw in 24 stappen. Let er bij het openen van de gaatjes in de cabinevloer op dat er meer gaatjes op de tekening staan dan er in de vloer zitten, de benodigde gaatjes zijn echter allemaal aanwezig.

SCHILDERINSTRUKTIES: Vlaggetjes wijzen naar Revell kleuren en mengrecepten. Helaas dit keer geen RAL nummers voor de originele (te mengen) kleuren. Zorg bij de SAR kist voor een witte ondergrond onder het dayglow oranje (Revell 25) van de deuren.

DECALS: mooi klein setje, vrij goed gecentreerd met keuze uit een SAR kist of een transport kist, beide van Luft Transport Geschwader 63. Volgens mijn info (en de fraaie box-art) moeten de 'SAR' teksten echter donkerblauw zijn i.p.v zwart als op de decals. Dat de registratie van de transportkist op de decals (72+00) afwijkt van die in de instrukties (71+16) mag geen bezwaar zijn.

OPMERKINGEN: Dit model verscheen eerder als UH-1H (doos nr 04407) maar sindsdien zijn er maar liefst 45 onderdelen aan toegevoegd, deels aan de bestaande rekken en deels middels twee extra rekken met interieurdelen. De bestaande delen zijn niet aangepast, zodoende zijn de rotorbladen te breed. Vergeleken met de incorrecte rotorkop is dat echter niet echt storend. Die rotorkop heeft namelijk de balansarmen tussen de rotorbladen zitten, in plaats van er apart boven (zoals bij het ESCI model). Verder zijn de bedieningsstangen aan de rotormast erg dik uitgevoerd. Overigens zitten alle delen voor een Vietnam UH-1H ook nog op de rekken, dus wie nog decals heeft maakt zonder moeite een Vietnam heli van deze kit. Hiervoor is deze doos een betere aanschaf dan de oude UH-1H doos (afgezien van de decals) vanwege alle extra delen, waarvan een aantal ook voor een 'H' model nodig is.

CONCLUSIE: 't goede nieuws is dat deze kit de beste UH-1D na de inmiddels moeilijk te vinden ESCI kit is, 't minder goede nieuws is dat het verschil met de ESCI kit voor wat betreft het basismodel nogal groot is. De mooie losse details en de decals maken deze kit echter wel het overwegen waard, ook om een ESCI model mee op te tuigen. Kortom, geen echte hoogvlieger, wel een aardig model.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model,      

REVIEWER: Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 2000-1