x35 revell 04009

MODEL:   Lockheed Martin X-35B JSF

MERK: Revell (doos nr. 04009)

SCHAAL: 1/144

PRIJS: Euro 4,49

NIEUW MODEL: Augustus 2003.

GESCHIKT VOOR: beginnende en gevorderde priegelaars.

AANTAL ONDERDELEN: 31 in lichtgrijs en 1 in glashelder polystyreen.

AANTAL VERSIES: 2, X-35A of X-35B met uitlaten naar keuze horizontaal of vertikaal.

SCHAALNAUWKEURIGHEID: romplengte binnen 1mm, spanwijdte 6mm te groot tov. meest gangbare gegevens.

GELIJKENIS: Contouren zijn goed, enkele details wijken af van foto's. Doordat de vleugels aan de bovenhelft van de romp gegoten zijn kan de vleugelstand van het model een paar graden omhoog zijn i.p.v de juiste 5' neerwaartse stand.

DETAILLERING: Zeer goed, fijne inliggende oppervlakte detaillering, cockpitkuip met consoles, sticks, losse stoel en instrumentenpaneel. Mooi gedetailleerde uitlaatpijp, liftfan en wielbakken.

PASSING: goed tot zeer goed: rompdelen, luikjes en cockpitkap passen vrijwel naadloos. Vertikale staartvlakken passen een beetje wiebelig, dze moeten onder een hoek van 25' gemonteerd worden.

BOUWBESCHRIJVING: Duidelijk boekwerkje met layout van de gietrekken gevolgd door 13 bouwstappen en 2 pagina's schilderschema's. Let op dat deel 10 (schot met motoruitlaat) aan de achterkant van de richel in de romp geplakt moet worden. Neuswieldeur (22) is verkeerd om aangegeven, het kleine deurtje moet achteraan de bak komen, niet vooraan. Hoofdwieldeuren (25D en 27A) staan alleen open als de kist aan de grond staat.

SCHILDERINSTRUKTIES: Uitstekend, twee sets 4-zijden aanzichten en vlaggetjes met codes in de bouwstappen. Kleuren zowel in Revell nummers als met Fed.Std. codes.

DECALS: Zeer fraai setje, zuiver gedrukt in 7 kleuren, ontworpen door DACO. Decals voor het eerste X-35 schema en voor het X-35B schema met de bonte staarten. Erg mooie kleine emblemen en ruim voldoende stencilling voor deze schaal, verder mooie instrumentenpanelen en handige decaltjes voor de rand tussen voorruit en cockpitkap en voor het explosieve koord in de cockpitkap.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: * Hoofdwielbakken lopen 3mm te ver door naar achteren, hierdoor staan de hoofdwielpoten ook 3mm te ver naar achteren. Nieuwe gaatjes boren voor de wielpoten, 3mm van de achterkant van wieldeuren 25C en 27B snijden en deze stukjes in gesloten stand aan de romp plakken. * bevestigingsgaatje voor antenne 31 vullen en antenne 1mm verder naar links plaatsen. * contouren van de liftfan moeten aangebracht worden op de deuren (28) en het stukje romp daarachter. * voorranden motorinlaten (12 en 13) aan de buitenkant iets dunner vijlen. * bulten in de motorinlaten moeten iets dikker worden, nu lijken de inlaten te groot. * rand aan uitlaatpijp (7+8) dikker maken zodat deze beter aansluit op de romp. * remkleppen toevoegen onder de romp, tussen wielbakken en uitlaatdeuren. Voor een X-35B in vertikaal landende toestand bovendien: * De dichtgegoten inlaatdeuren bovenop de romp (achter de liftfan) openmaken * flaps en slats lossnijden en in neerwaartse stand zetten * horizontale staartvlakken in neerwaartse stand zetten

OPMERKINGEN: Op het eerste gezicht lijkt dit model een verkleinde versie van de 1/72 Italeri kit, vooral omdat Revell die kit met dezelfde beschildering heeft uitgebracht (doos nr.04626). Bij vergelijken blijkt echter dat er bij het verkleinen veel verbeterd is: de rompcontouren zijn correct, de motoruitlaat kan nu ook horizontaal gemonteerd worden en veel details zijn gecorrigeerd. Dat Revell luistert naar kritiek is te zien aan de gietpuntjes aan de cockpitkap, deze zitten niet langer aan de zijkant van de rand, maar tegen de onderrand waar ze veel makkelijker te verwijderen zijn. Voor een belangrijk en spraakmakend project als het JSF project is, is er verbazend weinig bruikbare documentatie over de X-35 varianten te vinden, ik heb zelfs geen enkele schaaltekening kunnen vinden.

DOCUMENTATIE: Onze Luchtmacht nr.5/2003 (oktober/november); Combat Aircraft Vol.3 Nr.4; en op het web: Lockheed Martin Code One Magazine

CONCLUSIE: Mooi klein model, verrassend beter dan de 1/72 kit, aanbevolen!

Met dank aan Revell voor het recensie model,      

REVIEWER:   Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 2005-1

x35 revell 04009 i.

x35 revell 04009 sx