990

tornado revell 04036

MODEL:   Tornado ECR  "Tiger meet 1998"

MERK: Revell (doos nr 04036)

SCHAAL: 1/144

PRIJS: fl 7,50

NIEUW MODEL: Ja, januari 1999;

GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.

AANTAL ONDERDELEN: 71 in lichtgrijs en 1 transparant;

AANTAL VERSIES: 1.;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: redelijk: romp 2mm te lang (neuskegel 4mm te lang, staartsectie 2mm te kort), spanwijdte goed.;

GELIJKENIS: Slecht. Revell heeft een paar verschillende 1/144 Tornado modellen in de collectie en dit is helaas de slechtste. De neus is te smal (rompneus 2mm te smal, diameter radome te klein), de romp-vleugel overgang maakt een te scherpe hoek en de koordes van vleugel en tailerons zijn resp. 1mm en ruim 2mm te klein. Ik heb een Revell doos nr 04040 liggen waarin een van Academy (ex-LS) afkomstig model zit, dat is al een hele verbetering voor wat de gelijkenis.

DETAILLERING: Redelijk, inliggende lijntjes op het oppervlak. Losse schietstoelen, losse remkleppen, mooie losse tankbuis. Fijn landingsgestel maar inlaatranden en vinnen van stores nogal dik;

PASSING: vrij goed, de rompnaden hebben wat plamuur nodig. Wie de tankbuis gesloten wil monteren moet deze wel bijsnijden.

BOUWBESCHRIJVING: goed, 11 duidelijke stappen; SCHILDERINSTRUKTIES: Uitstekend. Twee sets 4-zijden aanzichten, aangevuld met detailtekeningen en dat allemaal voor 1 schema. De zijaanzichten zijn trouwens fraaie 1/144 tekeningen en tonen duidelijk aan hoezeer het model afwijkt van een echte Tornado; DECALS: Een mooi, groot, goed gedrukt, vel (13x17cm) in 5 kleuren met alle tijgerstrepen en een uitgebreide set service opschriften.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Zoek een ander Tornado model voor deze prachtige decals.

OPMERKINGEN: Dit Tornado model werd al eerder verkocht in combinatie met een KC-10, vandaar de tankslang+drogue (nrs.52,53,54) op het extra gietrekje. Dit model wijkt zoveel af van een correcte Tornado dat het zonde van de moeite is om het aan te passen. De decals passen echter vrijwel zonder problemen op een Dragon of LS/ARII/Academy/Revell Tornado model. Een enkel streepje moet dan bijgewerkt worden met een beetje donkergrijze (Revell 9) verf.

CONCLUSIE: Mijn advies: koop deze kit voor de decals en de extra tankbuis en maak met het model een zoontje, neefje of buurjongetje blij of stop het in de reservedoos. Tenslotte vind je niet vaak een set decals van deze kwaliteit voor maar fl 7,50.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model,      

REVIEWER:  Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1999-6