891

yf23 revell 04017

MODEL:   Northrop MDD YF-23A

MERK: Revell (kit nr. 04017)

SCHAAL: 1/144

PRIJS: fl 6,95;

NIEUW MODEL: ja, aug.'94;

AANTAL ONDERDELEN: 23 stuks lichtgrijs, 1 stuks glaswerk;

AANTAL VERSIES: 1 met twee kleurenschema's;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: spanwijdte 1mm te klein, totale lengte 5mm te klein;

GELIJKENIS: vrij goed, alleen de uithollingen tussen de rompneus en de motorgondels tonen wat te diep en de vorm van de inlaten is wat spits van onderen;

PASSING: matig, randen van de onderste romphelft zorgvuldig bijsnijden, canopy achterrand (zaagtand !) past te ruim, wapenruimdeuren zijn te groot.

DETAILLERING: oppervlak met fijne inliggende lijntjes. Dikke enkeldelige wielen-met-poten, enkeldelig cockpitinterieur (compleet met rudimentaire schietstoel en stuur"knots" en een vlak "instrumentenpaneel"). Gedetailleerde wiel-, en AMRAAM-bakken, het rek voor de AMRAAM's is echter erg grof;

BOUWBESCHRIJVING: hier-en-daar een beetje onduidelijk, maar het model is zo simpel dat er niets mis kan gaan. Er is wel een fout ingeslopen: de hoofdwielpoten staan verkeerd om aangegeven: nr.17 moet links, nr 19 moet rechts (de veerarmen langs de wielen moeten aan de buitenkant).

DECALS: mooi klein setje in 7 kleuren met fraaie emblemen (helaas soms wat minder goed gecentreerd) en opschriften voor beide prototypes. Pas echter op: voor het 2e prototype (AF 87-801, stap 7) moeten de Pratt&Whitney emblemen op de inlaten (decals nr.10) worden vervangen door General Electric emblemen (niet bijgeleverd). Ditmaal is ook geen instrumentendecal bijgeleverd.

OPMERKINGEN: Op de canopy loopt een klein, maar opvallend, naadje dat netjes weggepoetst moet worden. Wees voorzichtig met het lossnijden van de rompneushelften, de dunne randen beschadigen snel. De inlaten worden vlak na de opening met schotten afgedicht, dit zijn losse onderdelen, dus wie zich geroepen voelt kan de kanalen er zelf bijmaken. Plaatsing van de staartvlakken laat wat speling toe, de juiste stand is een hoek van 50 graden tov. verticaal.

DOCUMENTATIE: "ATF contenders: YF-22 & YF-23" van Concord publ. Koku-Fan sept.'90: YF-23 roll-out.

CONCLUSIE: Dit model komt duidelijk niet van dezelfde mallenmakers als de eerder door mij bejubelde 1/144 YF-22. Alles is een beetje minder fijn gedetailleerd en wat simpeler bij dit model. Jammer dat ook bij dit model de decals niet volledig zijn: kleine moeite, groot gemis... Met een beetje extra werk is er echter toch een prima gelijkende YF-23 van te maken. Toch mooi dat dit kitje er gekomen is, vooral omdat de echte YF-23's de ATF strijd hebben verloren en het dus wel bij deze twee prototypes zal blijven.

REVIEWER:   Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1995