1340

 airfix mi 24

MODEL :    Mil Mi-24 "Hind .D"
MERK :      Airfix doos nr 05017
SCHAAL :  1/72
GESCHIKT VOOR:beginners en gevorderden  
NIEUW MODEL: Nee, 1985;
AANTAL VERSIES: 1 ;


AANTAL DELEN: 108 in licht grijs polystyreen en 3 stuks glaswerk;
SCHAALNAUWKEURIGHEID: goed, de diameter van de hoofdrotor is ong. 6mm te klein en die van de staartrotor 2mm te klein, maar de romp heeft bij zorgvuldige bouw exact de juiste lengte;
GELIJKENIS t.o.v ORIGINEEL: goed, alleen een aantal details moeten bijgewerkt worden, oa de stores;
PASSING: de randen van de rompdelen zijn voerzien van een randje flash, waardoor het geheel zo uit het rek maar matig past. Een voorzichtige streek met een vijltje langs deze randen en het biijkt toch allemaal goed te passen. Naden onder de romp en bij de vleugelwortels hebben wat filler nodig;


DETAILLERING: fijne opliggende lijntjes en grote hoeveelheden klinknagels van het juiste (!!) formaat. Het aantal klinknagels is eigenlijk nog wat aan de geringe kant: op detailfoto’s zijn er nog veel meer te zien. De rotorkoppen zijn vrij simpel gehouden, zonder er kaal uit te zien. Voeg de-iceing kabels toe(zie foto's) aan de hoofdrotor. Werk ook de bevestigingen tussen blad en bladwortel bij: het begin van het blad moet helemaal vlak zijn.
De radarbult (107) moet aan de voorkant wat ronder, deel 110 moet veel dunner (sprue ?) evenals een aantal antennes. De keep in de hoofd- wieldeuren moet worden bijgewerkt. Cockpitinterieur is voldoende (zijconsoles met opliggende "instrumenten") en ook de cabine heeft interieur in de vorm van vier dubbele bankjes. Deze bankjes staan echter verkeerd gerangschikt: een moet met de rug tegen de voorwand komen en de overige zitplaatsen worden bij de echte gevormd door een dubbele rij van drie die dwars in het midden van de cabine staat. Voor het herstellen van de bankjes is een nieuw vloertje van plasticcard nodig. De bankjes kunnen ook naar de reservedoos want Airfix heeft de cabinedeuren dicht gelaten en door de ruitjes zie je haast niets van het interieur.

BOUWBESCHRIJVING: goed, twaalf duidelijke tekeningen en begeleidende tekst in acht talen w.o. nederlands.
SCHILDERINSTHUKTIES: Nummers voor Airfix kleuren en duidelijke 4-zijden schema's. Een los lijstje geeft vertaling van Airfix naar Humbrol nummers.

DECALS: klein setje, goed gedrukt met keuze uit russische en tsjechische luchtmacht. Er zijn twee verschillende kwaliteiten van deze setjes in omloop. De beste is op blauw papier gedrukt en bevat mooi heldere, dunne decals, de andere is op wit papier gedrukt en is afgewerkt met een dikke gelige matte vernislaag. Plak de strepen van de staart- rotortips niet zoals is aangegeven, maar zo dat de eindjes bij de voorranden van de bladen uitkomen.

OPMERKINGEN: in de catalogus van 1984 werd deze kit aangekondigd als een vroege Hind A, met broeikas-cockpit en de staartrotor aan de rechterkant. Helaas is deze optie niet in de doos aanwezig, alleen de sporen zijn nog achtergebleven: cockpit en staartvin zijn los bijgeleverd.
Het model is niet zo mooi afgewerkt als dat van Hasegawa, maar het is een stuk goedkoper en het gebrek aan cabine interieur en klinknagels op de romp maakt ook de Hasegawa kit niet perfekt.
Voor beide modellen is er een setje met messing onderdeeltjes die het antenne-woud moeten vervangen en aanvullen. Hierop zitten ook voet- steunen en schitterende lanceerrails voor de Swatter en Spiral raketter. Het setje is P.P. Aeroparts nr AC 705. Oh ja, er zitten ook nog vaantjes voor de pitotbuis en nieuwe voorvinnen voor de Swatter raketten op!

VERDERE GEGEVENS: Scale Models aug. '87: bouw Hasegawa Hind-D met gebruik van Aeroparts setje. Verder goede detailfoto's.
Air International V26 No 5 (mei '84): Artikel over Hind met (incorrecte !) doorsnee tekening van Hind-E en kleuren zij-aanzichten die aansluiten op Micro Scale decals.
Air International V31 No 1 (juli '86), Artikel over russische heli's. Correcte doorsnee tekening en mooie detailfoto's.

CONCLUSIE: wat mij betreft is deze Airfix kit zijn geld best waard.

REVIEWER:  Eric Verschuur

Gepubliceerd  PIM 1988-1

IPMS NL  Mi-24 Walkaround...