1442

heller alphajet jabog 

Model : Alpha-Jet

MERK: Heller

KIT: doos nr 80205 in JaBo 43 kleuren
Schaal : 1/72
PRIJS: fl 7,95;

GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden;
NIEUW MODEL: Heruitgave 1986 met nieuwe decals; (de kit was er al eerder in 1977)
Aantal VERSIES: 1, Luftwaffe A-type;
AANTAL DELEN: 59 in wit polystyreen, plus 3 stuks kraakhelder glaswerk;

SGHAALNAUWKEURIGHEID: vrij goed: spanw. 2mm te groot romp 3mm te lang en pitotbuis 2mm te lang;
GEIJKENIS tov ORIGINEEL: goed tot zeer goed: het model stelt een prototype voor zodat er wat kleine verschillen zijn met de duitse produktieversie: top staartvin meet iets schuiner, koorde horizontale staartvlakken 0,5 mm te lang, antenne achter cockpitdak moet vervangen worden door bladantenne onder romp, lichten in de vleugelranden moeten naar hoofdwielpoten verhuizen.
De complexe vormen van de romp zijn echter perfekt weergegeven, evenals het landingsgestel.
PASSING: Wie meteen begint te plakken komt flink in de problemen met de romp. Even rustig puzzelen en alles blijkt prima te passen, alleen bij de uitlaten is wat plamuurwerk nodig. Wees wel voorzichtig met de horz. staartvlakken, bij mijn exemplaar waren de gaten in de romp iets te krap en de pinnetjes vrij breekbaar.
DETAILLERING: romp: voomamelijk opliggende lijntjes, afgewisseld met mooie inliggende randen van kleppen e.d. Het landingsgestel is het summum van detail: de poten zijn opgedeeld volgens de originele scharnierpunten. De cockpit steekt hier wat kaal bij af: zeer vaag getekende klokjes en matige schietstoelen, de stuurknuppels zijn goed maar de rest kan wel wat beter aangekleed worden.


BOUWBESCHRIJVING (in deze doos): Twee vellen. Een met algemene instrukties (oa in Nederlands) en verftabel Heller- Humbrol. Het andere vel is in het duits en bevat de nu in vijf stappen opgedeelde exploded-view.
SCHILDERINSTRUCTIES: Deze bestaan uit een 1/72 set tekeningen (boven, onder en beide zijden) en een aantal Humbrol nummers bij details. De tekeningen zijn overigens gelijk aan die in Modell-Fan 5/86 en zijn ook geschikt om het model mee te corrigeren. Haast Humbrol nummers wordt voor de buitenkant ook de RAL-code opgegeven (ook in de Humbrol Authentics reeks!) Met de gewone Humbrol nummers ben ik het niet helemaal eens  neem voor het blauw liever nr. 109 met glansvernis eroverheen. Dit is iets te donker maar geeft een veel mooier effekt dan 48.
Niet in de instrukties: gunpod geheel blauw, pylons geheel blauw en droptanks: bovenhelft olijfgroen en onderhelft blauw.

DECALS: mooie goed gedrukte set met vrij dunne,heldere film. De emblemen zijn perfekt en alls rode strepen met naastliggende kleur zitten op het vel zodat alleen de tips van vleugels en staartvlakken geschilderd hoeven te worden.

OPMERKINGEM: De klepgeleider 3 aanbrengen nadat de decals op hun plaats zitten (dl 4,5,6,7). Zoals gezegd bij de schilderinstr. heeft deze kist ook met gunpod, vier pylons en twee droptanks gevlogen, de items in de Heller kit zijn hiervoor niet te gebruiken, de gunpod is te smal (en komt over het sqdr. embleem te zitten !), de droptanks zijn te kort en de pylons onjuist (binnenste pylons niet eens in de kit). Wie deze stores toch onder het model wil hangen kan ze het beste uit een Airfix of Reveil/Fujimi loos halen.
Wat kleine foutjes in bouwbeschrijving: deel 13 en 14 (staartantennes) zijn niet nodig, deel 18 de vanghaak echter wel, kleur geheel blauw.
JaBo 43 vliegt vaak zonder backseat, zo ook bij deze kist (zie de mooie foto op de doos), de achterste schietstoel moet dan vervangen worden door een zelfgemaakte rail.
Wie het blauw wil spuiten, kan het afplakwerk het beste in gedeelten doen: eerst de rug en de buik tot aan de uitlaten spuiten en daarna de rest van de staart.

CONCLUSIE: Naar mijn mening nog steeds de beste Alpha-Jet op deze schaal en nu ook in het mooiste kleurenschema. Heller heeft veel werk in de decals gestoken om het ons makkelijk te maken, laten wij er een best-seller van maken !
Bovendien staat het schitterend op de plank, zo'n bonte kist tussen al dat saaie grijs en groen.

REVIEWER:  Eric Verschuur

Gepubliceerd IPMS blad PIM 1988-2

Opmerking: Revell in 1991 heeft dit zelfde model van Heller later uitgebracht (niet te verwarren met de hele oude Fujimi #7A-B1 kit uit 1983 ook in Revell #4334 uitgave uit 1984)

TIP: kijk ook bij onze IPMS NL  Alphajet Walkaround....