919

monogram av8b 48

MODEL: McDonnell Douglas AV-8B Harrier II.

MERK : Monogram doos nr. 5448

SCHAAL: 1/48.
FRIJS : fl. 19.95

GESCHIKT VOOR: Beginners en gevordereden;
NIEUW MODEL: Augustus 1987;
AANTAL ONDERDELEN: 84 stuks in middelgrijs plastic en 7 stuks helder glaswerk;
AANTAL VERSIES 1 ;
SCHAALNAUWKEURIGHEID: zeer goed: spanwijdte en lengte binnen 0,5 mm!;
GELIJKENIS: goed, alleen de cockpitkapdelen lijken iets aan de wijde kant op de grens tussen voorruit en schuifkap. De vormen van romp en vleugels zien er zeer goed uit.

PASSING: zeer goed, alleen de cockpitkap sluit niet helemaal op de voorruit aan, dit is eenvoudig te verhelpen. Verder is, bij wat zorgvuldig passen voor het lijmen, geheel geen plamuur nodig bij de afwerking.
DETAILLERING: oppervlak: fijne opliggende paneellijntjes en inliggende lijnen rond bewegende delen. Verder veel kleine details. Overige delen: veel fraaie details o.a. cockpitinstrumenten, zeer fraaie wielpoten en- wielbakken, luchtinlaat met losse zijdeurtjes en scharnierlijnt jes op wieldeuren. De schietstoel is in drie delen, de zitting zit vast in de cockpitkuip en de staande zijwanden met hoofdsteun moeten hier tegen aangeplakt worden, naadje in hoofdsteun voorzichtig plamuren.

BOUWBESCHIJVING: prima, met 27 "exploded views";

SCHILDERINSTRUCTIES: goed: Humbrol- verfnrs. worden met lettercodes bij details aangegeven, de camouflagekleuren worden ook met Fed.Std. nrs. aangegeven.

DECALS: klein setje met fraaie stencelling. Het geel van de formatielichten is onjuist, deze licht- strips kunnen beter vervangen worden door bv. Detail & Scale 1/48 "formation light panels" decals.

OPMERKINGEN: Dit is de eerste geheel correcte bouwdoos van de definitieve productieversie van de AV-8B. Wie deze doos wil verbouwen kan er een Britse GR.5 van maken (cookpitpanelen verzagen, wel zonde van alle details), of een flight Attack versie (fabrieksversie met I.R. zoeker op de neus). Als stores zijn twee droptanks, twee mooie AIM-9L Sidewinders, keuze tussen gunpods of buik- vinnen en drie Snake-eye bommen aan losse pylons meegeleverd. Oh ja, de Britse GR.5 heeft 4 extra vleugelpylons.

LITERATUUR:    Air international Vol.31 No. 4 Pagina 175.. 183 (okt.'86)

CONCLUSIE: een zeer fraai model, warm aanbevolen. Ook vanwege het geringe prijsverschil met de veel kleinere 1/72 modellen.

Met hartelijke dank aan Overbeek Import voor het beschikbaar stellen van dit model,

REVIEWERS: Gilles Arkenbout en Eric Verschuur

Gepubliceerd PIM 1987-4

 

TIP:    kijk ook bij de IPMS NL Harrier Special....