1056

matchbox meteor 72

MODEL: Gloster Meteor W 11,12,14.

MERK: Matchbox no. PK 129

Schaal: 1/72

Wie als rechtgeaard modelbouwer London bezoekt, probeert uiteraard met iets speciaals thuis te komen en in mijn geval wist ik bij Beattie's de hand te leggen op bovengenoemde Meteor kit. Deze was nog maar net binnen en van de andere nieuwe Matchbox-uitgaven was ook daar nog niets bekend. Ovengens zag ik wel een Skyhawlc 1/72 van Heller, een Tornado 1/72 en een Boeing Awacs 1/72 eveneens van Heller. Verder nog de MiG-29 van Hasegawa op 1/72. Alles volgens mij in Nederland nog niet gesignaleerd. Terug naar de Meteor....

Matchbox heeft bij dit model de paneling met bescheiden opliggende lijntjes aangegeven, de vele diepe groeven die andere modellen ontsieren, ontbreken gelukkig. De pasvorm is goed, eenter zijn de wielen netjes maar uit stuk gemaakt en de remkleppen zijn niet los aangebracht evenmin als de roeren. Zeer verdienstelijk is voor deze kit de lage prijs en de variatiemogelijkheden. Door apart te leveren: -drie neuslengtes, -twee motorgondelvormen, -twee staarten en, -twee rompbovenstukken alsmede -twee canopies. Daardoor kunnen gebouwd worden:

de NF-11 (Korte neus, Gewone staart, Derwent Mk8 motoren, 17 Canopy);

de NF-12 (Langere neus, Derwent Mk3 Motoren, TJ Canopy en Vergrote staart);

NF-14 (Langere neus, Nieuwe Canopy , Grotere motoren en vergrote staart).

Decals geven voor elk type maar een keus, waaronder Belgische voor de NF-11 No.11 Squadron, No. 1 Wing, Belgische Luchtmacht, Bevekom, 1953. Voor de NF-12 decals voor RAF No.34 Squadron en voor NF-14 RAF No. 85 Squadron, Church Fenton, Yorkshire, 1958.

Zonder exacte maatgegevens, maar op basis van literatuurgegevens lijkt er heel wat mogelijk als deze kit wordt gecombineerd met andere Meteor kits. De Mk.8 had de vleugels en motoren van de Mk.4 echter een 30 inch langere romp en de zelfde staart als de Mk.11. De T7 had staart, vleugels en motoren van de Mk.4 en een langere neus. De canopy en het rompbovenstuk van de NF-11 zijn in elk geval bruikbaar.

Een hele leuke Meteor bouwdoos met veel mogelijkheden.

REVIEWER: Dick Boogaard

Gepubliceerd PIM 1987-3