airfix seasprite box

MODEL:    Kaman SH-2F Seasprite
MERK :     Airfix
SCHAAL:  1/72

PRIJS:  fl. 11,75;

GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden;
NIEUW MODEL:  ja, voor het eerst uitgebracht 1983;
AANTAL ONDERDELEN:  86 plus 10 stuks glaswerk, 3 man bemanning en tweedelige torpedo;
AANTAL VERSIES: 1, maar veel ombouw mogelijkheden;
SCHAALNAUWKEURIGHEID: romp binnen 0,5 mm, rotors exact, dus zeer goed;
GELIJKENIS: goed, vooral veel fraaie details, echter ook hier en daar wat te zware oppervlakte detaillering;
PASSING: vrij goed, rompnaad moet over gehele lengte worden weg- gewerkt (behalve op neus,die uit twee deuren bestaat). Verder passen enkele zijruitjes wat ruim;

DETAILLERING: Oppervlak: opliggende lijntjes, afgewisseld met wat te dikke klinknagels en vrij diepe inliggende luikranden. Overige onderdelen: zeerfhaai: uitstekend gedetailleerd interieur en cockpit, consoles met opliggende instrumenten enz.; alle deuren kunnen zonder meer in open stand gezet worden. Zeer fraaie rotorkoppen en verder twee losse motoren en een slimme manier om het merkwaardig inklappend landingsgestel weer te geven. Let op:de sjor-ogen op de hoofdwielen staan altijd neerwaarts. Helaas wel op een aantal onderdelen krimpdeukjes, die soms moeilijk weg te werken zijn (gebruik bij kleine deuken secondenlijm i.p.v plamuur, aanbrengen met speld in dunne laagjes).

airfix seasprite parts

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: motorinlaten vloeiend rond maken, zijkanten pilootstoelen iets meer detailleren en een heel stel kleine gaatjes in de staart van de MAD-drone (deel 84). Afgezien van dit laatste weinig werk dus;

BOUWBESCHRIJVING: zeer goed: de bekende tekstloze tekeningen, duidelijk als altijd, met toelichting in 8 talen w.o. Nederlands. Ook doordat de bouwvolgorde exact gelijk is aan de nummering van de onderdelen een zeer overzichtelijk geheel;

SCHILDERINSTRUCTIES: Hm, deze doos moet het nog met Airfix nummers doen, ik verwacht in de naaste toekomst het Humbrol (Authentics) assortiment in de instructies! Het laadruim is bekleed met grijs-groen glanzend nylon doek, de buitenkant is FS 16118 ofwel als F-16 rug, met glansvernis. Verder zit deze heli binnen en buiten vol met hardware in de meest uiteenlopende kleuren. Het raadplegen van foto's is dus aan te raden, want Airfix meldt veel maar niet alles. Verder zou ik die wielpoten niet te dik in de witte verf zetten, in 't echt zijn ze behoorlijk vuil en bovendien geeft licht grijs met witte dry-brush een veel beter effect.  Oh ja, de ruiten in het cockpitdak transparant blauw- groen schilderen en zijruiten (behalve in de deuren) heel licht blauw tinten. De torpedo kan ook dayglow oranje-rood.

DECALS: De door Airfix gekozen beschildering is vrij eenvoudig: op het gros van de foto's van SH-2's staan veel kleurrijker varianten (grotere sterren op de romp, lichtgrijze walkways op motorgondels, veel meer tekst op de romp en meer kleur op de

accessoires). De set zelf is mooi goed gedrukt met kleurloze dunne decalfilm en vernis en zeer goede kleuren. Het wit is iets aan de grijze kant, hetgeen een zeer natuurgetrouw effekt belooft te geven. Verder veel kleine opschriften, walkways en de-icing strips voor de hoofdrotor. Van de rood-geel gestreepte decals voor de staartvinnen + 2mm afsnijden voor de steunstangen eronder, dat gaat net en scheelt heel wat pietepeuteren met een te klein kwastje rode verf.  De beschildering is van het 33' lichte onderzeeboot bestrijdingshelicopter squadron, gestationeerd op North Island NAS, San Diego, California.

OPMERKING: Een prima bouwdoos voor "kameraad Kamov", uit dezelfde serie. Net als de Kamov lijkt deze doos ontworpen voor conversies, bijna alle zaken die het subtype (F) bepalen zijn als losse onderdelen uitgevoerd. Ook zeer positief zijn de losse motoren (net als bij de Puma), ze schreeuwen gewoon om een paar open luiken en wat extra detail. Voeg daarbij het schitterend gevulde interieur en de vele kleine details (b.v heldere AC lichten) en een fraaie decal set en je hebt een heleboel model voor een vrij bescheiden prijs. Deze kist heeft weliswaar uitsluitend de US Navy als eigenaar, maar deze vloog de kist in veel uitvoeringen. In de Vietnam tijd zijn bv. zes gepantserde HH-2C's gebruikt die afgezien van radar e.d veel op de latere F  leken. Hieruit is de onbewapende en onbepantserde HH-2D ontwikkeld en hieruit ontstond weer de SH-2D, die uiterlijk nauwelijks verschilt van de F. Alle aktieve Seasprites zijn inmiddels omgebouwd tot SH-2F.

DOCUMENTATIE: In elk redelijk recent boek over heli's vind je wel wat (vaak goede foto's) maar ik ben nergens veel technische details tegengekomen. Wel iets veel nuttigers voor detailfreaks met video: de film AIRPORT 77 bevat een reddingsoperatie die mbv. enkele SH-2F's van HSL-31 wordt uitgevoerd, hetgeen enkele minuten haarscherpe detailopnamen van deze kisten oplevert en van de basis North Island, dezelfde als van de kist in deze doos.

CONCLUSIE: het Airfix model moet een bestseller gaan worden, geen enkele Hollandse modelbouwer kan zo'n koopje toch laten liggen? (En het is veel beter dan het oude Fujimi model in dezelfde schaal).

REVIEWER:  Eric Verschuur

Gepubliceerd in IPMS Nederland blad PIM 1987-1

 

TIP: KIJK BIJ DE IPMS NEDERLAND SEASPRITE WALKAROUND....