1348

rev vamp 0

Model;   Revell 1/72 De Havilland Vampire F.3
Doosnummer: 03934
Soort: Spuitgiet
Aantal onderdelen: 58
Winkelprijs: 14,99  Euro

Eerste indruk:
Diegenen die eerder een Vampire van Revell hebben gebouwd zullen aangenaam verrast zijn: Dit nieuwe model is geen heruitgave van de eerdere Revell Vampires. De oude uitgaves kwamen van de mallen van Heller, met opliggende paneellijnen. Op zich was dit geen slecht model, maar het was duidelijk te zien dat het niet aan de standaard van de huidige modelbouwtijd voldeed.
Het nieuwe Revell model is ook niet van Revell zelf, maar men heeft de moeite genomen om één van de betere modellen onder de Revell naam uit te geven. Het model (inclusief het plastic waarin de gietbomen zijn verpakt) komen van MPM, en zijn eveneens uitgebracht door Xtrakit, Special Hobby en Azur.

rev vamp 2
Dan hebben we het overigens meteen al bijna gehad met het aanbod betaalbare Vampires in 1/72. Het enige andere model in deze klasse en uitvoering is van A model.
In de doos bevinden zich 2 grijze gietbomen en 1 doorzichtige. Er is geen flash te bekennen, maar bij mijn kit zit er een klein deukje in de achterrand van een van de vleugels. Hier is geen plastic in de mal gekomen. Dit is echter makkelijk te verhelpen met een klein beetje putty.

rev vamp 3

rev vamp 4

rev vamp 7

Wat meteen opvalt is dat deze kit is gemaakt om verschillende uitvoeringen te kunnen maken. Hiervoor zitten er onder anderen bij:
- 2 soorten cockpitkap (die overigens uit twee delen bestaat zodat deze open te monteren is
- een dichte en een doorzichtige neus
- brandstoftanks en raketten
- 2 soorten velgen
- doorzichtige ronde en afgekorte vleugeltippen
- verlengde rechter inlaat voor FB.9 versie

Wat mij persoonlijk opviel was dat voor een MPM model de detaillering erg goed en fijn is. De verbindingen van de onderdelen met de gietboom zijn dun, dus het moet relatief eenvoudig zijn de fragiele onderdelen uit de gietboom te krijgen.

rev vamp 6 rev vamp 8
De opbouw is iets anders dan we gewend zijn. De romp is horizontaal gesplitst. Waarschijnlijk om de detaillering aan de onderkant beter te kunnen aanbrengen. Een voordeel hiervan is dat de buitenkanten van de inlaten met de romphelften zijn meegegoten, wat ervoor zal zorgen dat de uitlijning van de vleugels eenvoudiger is.

Qua schaalnauwkeurigheid lijkt het allemaal aardig te koppen. De vleugel is naar de tip toe iets te breed, en de verticale staartvlakken lijken qua vorm iets te recht en een fractie te klein, maar ze zijn veel beter dan die van bijvoorbeeld Heller en A model, en met een klein beetje schuurwerk is de vorm makkelijk aan te passen.

Decals zijn er voor twee RAF versies, beiden in Silver dope uitgevoerd. Ze zijn zoals we van Revell gewend zijn scherp en in register. Ik heb bij Revell regelmatig dat de decals iets te groot zijn voor het model, maar dat lijkt bij deze kit mee te vallen.

rev vamp 5

Conclusie:
Dit lijkt op een makkelijk te bouwen en goed gedetailleerd model waarover de fabrikant goed heeft nagedacht. Ik denk dat er zeker iets moois van te maken is en ik kijk ernaar uit om eraan te beginnen.

REVIEWER:    Martijn de Wit

 

Gepubliceerd op de IPMS Nederland website 17 mei 2017