MERK:  Zvezda
Model:  Fairey Battle
Nr:  ZVE6218
Schaal:  1/144

 

zvezda battle 1

Prijs € 5,00

Klein maar fijn, dat past wel bij dit kleine doosje met als inhoud 30 onderdelen en een model van deze Engelse lichte bommenwerper. Als je het doosje opent zie je twee gietramen in bruin, een gietraam met wat glaswerk en een zwarte standaard. Een dubbelzijdig vel A5 papier als bouwbeschrijving, een decal vel en een soort speelkaart. Een bouwdoos als deze met een gering aantal onderdelen bouwt snel weg.

Omdat het een model is wat je in elkaar klikt kun je met weinig lijm toe, na een kwartiertje zitten alle onderdelen aan elkaar. Wat plamuur tussen de romphelften en de naad tussen romp en vleugel maken het geheel strak. Afplakken van de lange cockpitkap duurt wat langer. Maar daarna kan meteen al de verf erop. Tenminste…als je een kleuren schema hebt. Aangezien Zvezda hierin niet voorziet heb ik daarvoor de oude Airfix beschrijving van hun 1/72 model opgedoken. Uiteraard kun je kiezen om uit te gaan van de afbeelding op het doosje al zit je dan nog zonder kleurnummers. Van Humbrol zijn 33, 29 en 30 de juiste. Gele tips van de propeller bladen maken het geheel af. Kortom een model dat snel bouwt goed past en vrij goed lijkt op het origineel. Een leuke aanvulling op de collectie en wel iets voor de 1/144 bouwer.

De minpunten dan? Schrik niet, het zijn er niet veel maar ze zijn wel beeldbepalend. Oppervlaktedetail van vleugels en romp is niet goed genoeg. De bomluiken ontbreken helemaal en vanaf de motorkap naar de staart toe lijkt de romp van metaalbuis met een bekleding uit doek te zijn zoals o.a. ook bij de Fokker D-21. In het geval van dit model is dat niet juist! Dat moet een strak geheel zijn en geen rimpelhuid. Het interieur ontbreekt volledig, landingslichten en antenne staan ook nog op het verlanglijstje. De minpunten van het model vind ik behoorlijk. De vraag is dan ook of je dit model serieus moet nemen als 1/144 model  voor de serieuze bouwer of dat het toch meer een onderdeel van een spel of een stukje speelgoed is? Het “Art of Tactic” verhaal waarvan in de doos een speelkaart is meegeleverd ondersteunt het spelletjes idee. Daarvoor is dit model prima geschikt.

Een mooi beginnersmodel wat goed is te bouwen zonder lijm en zonder gezeur. De serieuze bouwer kan de problemen aanpakken of ook kiezen voor bouwen zonder gezeur. Dan heb je na een dag een prima kitje staan weliswaar met de genoemde minpunten.

En een model gebouwd en geschilderd in een dag is soms ook wel eens prettig, naast al die langlopende modellen die soms lang wachten op voltooiing…….

Met dank aan Zvezda voor het beschikbaar stellen van het model.

REVIEWER:    Peter Neinhuis

 

Dit artikel (uit MIP 2015-2)  werd ook gepubliceerd op deze IPMS website december 2017