922

 airfix seaharrier box

Merk:       Airfix
Model:     BAe Sea Harrier FA2     
Doosnr:   A-04052A
Schaal:    1/72
Prijs:        ca. € 22,-

1e indruk Airfix Bae Sea Harrier FA2 1/72 

Wie kent de Harrier nu niet? In de afgelopen decennia altijd een van de smaakmakers op de vele airshows, maar we mogen ook niet voorbijgaan aan de operationele inzet op diverse onrustige fronten waarbij de Falklandoorlog bij de meesten in het geheugen is gebleven.

De basis voor de Sea Harrier is de RAF GR.3 versie waarbij de voornaamste aanpassingen de verhoogde cockpit met druppelcanopy zijn, voor beter zicht, en de verlengde romp aan de voorzijde om met name de Ferranti Blue Fox radar een plek te geven. Intern zijn de nodige componenten van andere materialen gemaakt om betere weerstand te hebben tegen zoutwatercorrosie.
De Sea Harrier FA-2 is de laatste doorontwikkelde maritime versie welke gebaseerd is op de eerste versie, de FRS-1 die in 1978 in dienst kwamen bij de Royal Navy.
Als gevolg van de Falklandoorlog werden de nodige verbeteringen en upgrades voorgesteld waarbij de FA-2 versie ontstond. De eerste naar FA-2 standaard opgewaardeerde Harriers kwamen vanaf 1988 in dienst. Tussen 1990 en 1994 werden nog eens 22 gloednieuwe Harriers FA-2 gebouwd en afgeleverd. Aanpassingen zijn onder meer de nieuwe Blue Vixen radar, vandaar een andere neuskegel, en een opgewaardeerde, sterkere Pegasus straalmotor met grotere uitlaten. Verder aangepaste elektronica, andere wapenlasten en een meer digitale cockpit.


De Sea Harriers zijn uiteindelijk in 2006 buiten dienst gesteld waarbij de jongste FA-2 toestellen nog slechts 12 jaar oud waren.

Het model.
Het Airfix model van de FA-2 is een nieuwe tooling die al zijn derde uitgave beleeft als FA-2 en zijn debut als nieuwe tooling in 2010 maakte in de FRS-1 versie. De FA-2 versie met aangepaste onderdelen kwam ook in 2010, gevolgd door een heruitgave in 2011 met andere decals en dan deze versie in 2018 met opnieuw andere decalopties.
Het meest opvallende model wat uit deze laatste doos gebouwd kan worden is de blauw-witte “Admirals Barge”. In 2004 was dit de uitvoering die het 25 jarig jubileum bij het 899 Naval Air Squadron, Yeovilton symboliseerde. Dit is de versie die ik voor de uitgebreide bouwrecensie ga maken.

Bij het openen van de doos vind je drie gietramen in lichtgrijs plastic, één transparant gietraam met de canopydelen, netjes apart verpakt. Een enorm uitgebreid decalvel en de bouwbeschrijving in de nieuwe Airfix stijl, waarbij de kleurversies en decalplaatsing per versie eigen tekeningen hebben.
De onderdelen zijn strak gegoten en vrij van flash. Wat mij echter wel opvalt is het verschil in gietkwaliteit. Bij deze 2018 editie is de aanwezigheid van uitwerppen-markeringen wel opvallend in vergelijking met de 2011 editie die nog in mijn stapel lag. Bij verschillende onderdelen, zoals landingsgestel en de delen van de vleugels zal dat het nodige schuurwerk vereisen. Bij een aantal andere onderdelen zal het een en ander wel uit het zicht verdwijnen.
Het glaswerk is helder en vrij van vervorming. Een ander opvallend punt zijn de bekende steunwielen aan de vleugeltips. Bij deze FA-2 versie komen deze nogal speelgoedachtig over. Dat is vreemd aangezien de nieuwe tooling versie van de RAF Harrier GR1 juist erg fraai gedetailleerde wielen heeft. Dat zelfde geldt voor de roterende uitlaten, die nog steeds per stuk uit twee overlangs gedeelde onderdelen bestaan. Dit krijg je met veel moeite netjes.
Hoe dan ook, buiten deze zaken een erg mooi model met veel fraaie details, een uitgebreide wapenset indien men die wil gebruiken, en een groot decalvel waarbij de enorm uitgebreide stencilling in 1/72 voor de nodige uurtjes werk zal zorgen.


Beslist een aanrader en ik ben gestart met de bouw.

Een uitgebreide bouwrecensie is in de maak en verschijnt t.z.t. in de MIP. Met dank aan de IPMS en Airfix voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.

Reviewer:  Ferry Dierckxsens

tip: zie ook de IPMS.NL  (Sea) Harrier special

deze eerste indruk werd gepubliceerd 22 december 2018