KP il 2 1

[  english  English readers can read an English translation of this review here.... ]    

 
Model : Iljušin IL-2M “Černá smrt” “Black Death"
Merk : KP  no. KPM0137
Schaal : 1/72

 

ILYUSHIN IL-2M

De Iljushin il-2 Shturmovik is het meest gebouwde gevechtsvliegtuig ter wereld. Van dit Russische grondaanvalsvliegtuig werden er in de Tweede Wereldoorlog 36.183 stuks in vele varianten gebouwd. Ontworpen als tweezitter met een vlieger en een schutter achterin, ging de Il-2 op last van de overheid in 1941 in productie als éénzitter, de schutter werd niet nodig geacht. Al snel bleek dat een schutter toch nodig was. De Il-2 was kwetsbaar bij aanvallen van achteren wat leidde tot hoge verliezen. Totdat de fabrieken de tweezitters konden leveren werden in eerste instantie bijna 1200 éénzitters in het veld omgebouwd. Dit gebeurde simpelweg door een gat in de romp te zagen en een mitrailleur te plaatsen. De schutter zat op een leren band. De eerste versies van de Il-2 hadden een rechte vleugel. Omdat het zwaartepunt te ver naar achteren was geschoven door nieuwe uitrusting, onder andere door de toevoeging van de schutter, kregen latere versies een gepijlde vleugel om de vliegeigenschappen weer op orde te krijgen. De laatste Il-2 werd in 1945 gebouwd. De Shturmovik werd door Stalin als één van de belangrijkste wapens van de Soviet Unie beschouwd.

De Il-2M was een vroege tweezits versie met rechte vleugel. Vanwege een tekort aan aluminium werden de achterste helft van de romp en bij de meeste fabrieken de buitenpanelen van de vleugel van hout gemaakt. Alleen Fabriek Nr. 18 (Zavod 18) in Kuybyshev maakte de vleugelbuitenpanelen van metaal.

Het model van KP is zo’n Shturmovik die uit Fabriek Nr. 18 kwam (periode 1942-eerste helft 1943). Het is voorzien van kleurenschema’s van kisten van de Zwarte Zee Vloot en van de “7e Guard Attack Air Regiment “. Deze kleurenschema’s zijn correct voor deze versie van de Il-2 en zijn te vinden op de website van Massimo Tessitori, één van de experts op het gebied van de Russische Luchtmacht (VVS) in de Tweede Wereldoorlog. De kleurenschema’s staan achter op de doos, met kleuraanduidingen voor Humbrol en Agama verf. De Russische kleuraanduidingen staan er niet bij. Dat zijn: AMT-1 lichtbruin, AMT-4 camouflagegroen, AMT-6 zwart, AMT-7 grijs-blauw (onderkant), en AMT-11 blauw-grijs (bovenkant).

Voor dit kakelverse model is KP uitgegaan van de éénzitter van Smer uit 2001. Alle sprues (gietraampjes) van dit model zijn aanwezig in donkergrijs plastic en zijn uitgebreid met een lichtgrijs rekje met onder andere een nieuwe tweezits romp en een doorzichtig rekje met een nieuwe cockpitkap. Dat levert in ieder geval een boel reserveonderdelen op: een volledige éénzitsromp en de skies met bijbehorende stroomlijnkappen die alleen op de éénzitter werden gebruikt en verder de éénzitter cockpitkap.

In de overzichtelijke bouwbeschrijving wordt in het onderdelen overzicht netjes aangegeven welke onderdelen niet nodig zijn. De bouwbeschrijving is gebaseerd op die van Smer. Dat wreekt zich in de laatste tekening, waarin de aan te brengen bewapening wordt weergegeven. Door het extra gewicht van de tweede man konden de vroege tweezitters maar vier raketten onder de buitenvleugels meenemen in plaats van de getekende acht.

Helaas zijn zijn er geen kleuraanwijzingen in de bouwbeschrijving opgenomen. Op zich is het simpel: het interieur van de cockpit, de wielbakken en het onderstel zijn grijs gespoten. De Russische kleur is A-14. Diverse fabrikanten, zoals MRP en ColourCoats hebben deze kleur in hun assortiment. Een goed alternatief is de Amerikaanse kleur “Neutral Gray”, die is bij nog meer fabrikanten te koop. De RS-82 raketjes onder de vleugels waren aluminiumkleurig of zwart, hun rails hadden de camouflagekleur van het vliegtuig. Bommen konden onder andere groen of lichtblauw zijn. Op het internet zijn genoeg kleurenfoto’s te vinden.

Volgens de website “Modelling the VVS” is de Smer Il-2 één van de betere op de markt, met een goede gelijkenis met het origineel maar met een matige passing van de vleugels aan de romp. We zijn dus gewaarschuwd.

De Smer onderdelen hebben hier en daar wat flash, maar zijn verder netjes gegoten. Er zijn mooie inliggende oppervlaktedetails op de onderdelen aanwezig. Cockpit, wielbakken en onderstel zijn netjes uitgevoerd. Er zitten de nodige raketten en bommen bij. De nieuwe romp is gemaakt op basis van de éénzitter Smer romp en voorzien van een vergrote cockpitopening. Daarin worden naast de originele nette cockpit aanvullende onderdelen geplaatst voor de schutter achterin. Er zijn twee inzetstukjes voor de rug aanwezig: de achterste cockpitopening zoals die in de fabriek werd gemaakt en de eerdere variant die door een modificatie in het in het veld werd verkregen. (Dat betekent dat waarschijnlijk deze vroege versie ook op komst is). De passing van deze onderdelen is voor een "short run" kit prima. Zoals gewoonlijk eerst even droogpassen en hier en daar een vijltje langshalen, dan gaat alles goed.
Gelijk de vleugels maar aan de romp gepast, ook aan die van de niet benodigde éénzitter. Dat valt alles mee. De linkervleugel past gewoon goed. De rechtervleugel zit aan de voorkant iets te laag. Door het uitstekende deel van de onderhelft dat in de romp valt aan de bovenkant iets af te vijlen gaat de de vleugel weer goed passen.

Hoe het model verder bouwt ga ik nog uitvinden, een bouwverslag volgt t.z.t. in de MIP.

De eerste indruk is in ieder geval erg goed, een aanrader!


Binnenkort te koop bij de Aviation Megastore, met dank aan Erwin voor het recensie exemplaar.


Reviewer:  Peter Booij

Websites:
https://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/pages/il-2/il2-camo/il-2m/il2m-early1943.htm


http://vvs.hobbyvista.com/Modeling/Ilyushin/Il-2/Comparison/index.php

 • KP-il-2-1
 • KP-il-2-10
 • KP-il-2-11
 • KP-il-2-12
 • KP-il-2-13
 • KP-il-2-14
 • KP-il-2-15
 • KP-il-2-2
 • KP-il-2-3
 • KP-il-2-4
 • KP-il-2-5
 • KP-il-2-6
 • KP-il-2-7
 • KP-il-2-8
 • KP-il-2-9

 

 

gepubliceerd exclusief op de IPMS website 16 mei 2019