763

heller breguet 693 1

Model:  Brequet 693
Merk:    Heller
Schaal:  1/72
Doosnummer:  80392
Prijs: nog niet bekend.

 

"Eerste indruk"

Voor mij ligt een vrij grote, tamelijk platte doos in een plastic velletje. Als dat snel is verwijderd, blijkt het een doos te zijn van dun karton, enigszins welvend, van het ‘chocolade assorti model’ waarbij je hem aan de lange zijkant open maakt en dan naar boven opent, met zijkanten die in de onderkant schuiven en twee tabbetjes die van voren in de onderkant schuiven. Op de buitenkant is de boxart van de oorspronkelijke uitgave afgebeeld. Aan de lichtbruin gekleurde binnenkant van de doos vindt je afbeeldingen van de verschillende bewerkingsstappen, met instructies in 8 talen, waaronder Nederlands.

De grijze afbeeldingen en tekst zijn slecht te zien op het bruine karton. Binnenin de doos vindt men een afgesloten plastic zak met twee gietramen en een gietraampje met doorzichtig plastic, een decalvel en een instructievel. Het geheel had gemakkelijk in een kleinere doos gepast.

Het instructievel, in A3 formaat, heeft aan één kant de oorspronkelijke Heller instructies in zwart/wit van het ‘exploded view’ type, met Franse tekst, aan de andere kant twee kleurenafbeeldingen van uitvoeringen van de Breguet die uit de doos kunnen worden gebouwd. Het decalvel bevat de oorspronkelijke decals van de eerste uitgave (de kleurenafbeelding hiervan is aan de onderkant van de doos te vinden) en decals voor de twee versies op het instructievel.

Op de onderkant van de doos is, naast de genoemde afbeelding, ook enige tekst in het Frans wat uitlegt dat het hier een heruitgave van de oorspronkelijke bouwdoos uit 1964 betreft, heruitgegeven in 2017, uit nostalgie, en bestemd voor ‘jongeren van andere leeftijden’ waarmee ongetwijfeld diegenen bedoeld worden die in 1964 tussen de 12 en 15 (?) waren.

Het bijgeleverde witte plastic is van het origineel, met opliggend detail, karig interieur en speelgoedachtige details. Er is wat flash, maar geen krimpdeuken. De doorzichtige delen zijn vrij dik, de kleine ruitjes voor in de romp hebben krimpdeukjes. Kleurinstructies worden gegeven in Humbrol kleurnummers. De kleur van het interieur wordt aangegeven als ‘vert pomme’ ofwel appelgroen, zonder nummer erbij!

Reviewer:  Henk de Jong

 

Aanvulling:

bij de afbeeldingen ook de Heller boxtop zoals uitgegeven in de loop de jaren; het Heller model is ook heruitgegeven door SMER rond 1986 en zelfs Hasegawa rond 1996.

Verder heeft Azur heeft een heel nieuw 1/72 model uitgebracht van de Breguet 693 in 2011 welke ook verscheen in een Special Hobby doos rond 2018.

 

deze eerste indruk werd gepubliceerd 28 januari 2020