box art Mirage 2000 tweezitter

Model:     Mirage 2000 D/N
Merk:       Kitty Hawk
Doosnr.:  KH32022
Schaal:    1/32
Onderdelen:  niet vermeld
Prijs:        ca. 135,00 euro
 

Intro
Na jaren van hopen en wachten is het dan eindelijk zover. Voor de verslaafde bouwers van schaalvliegtuigen in de maat 1/32 is er dan eindelijk een model van de Mirage 2000, gemaakt door Kitty Hawk. Zowel in de één als in de tweezitter variant. Afgelopen week werd er bij mij aan de deur op anderhalve meter afstand door de bezorger een doos overhandigd met mijn versie, de Mirage 2000 D/N. Vol verwachting liep ik naar binnen om zo snel mogelijk de doos eens van dicht bij te bekijken.


Een klein stukje geschiedenis over de Mirage 2000
De ontwikkeling van de Mirage 2000 volgde op een reeks projecten waar tussen 1965 en 1975 aan was gewerkt. Eerst was er een gezamenlijk project met Groot Brittannië wat echter mislukte. Hierop werkte het Dassault zelf verder aan het “Avion de Combat Future”. Het prototype hiervan was bijna gereed toen de Franse overheid het project in december 1975 annuleerde wegens gebrek aan financiën.
Dassault had intussen een alternatief in ontwikkeling. Het was de opvolger van de Mirage III die de naam Mirage 2000 kreeg. Met dit vliegtuig kreeg het bedrijf ook een concurrent voor de F-16. Echter kozen vier Europese landen, België, Denemarken, Nederland en Noorwegen, de Amerikaanse F-16 boven de Mirage 2000. Die kwam voor de genoemde landen te laat.

Het eerste prototype van de Mirage 2000 vloog voor het eerst op 10 maart 1978. Het eerste productietoestel op 20 november 1982. In 1984 kwam het toestel in dienst bij de “Armeé de l’Air” (ALA, de Franse luchtmacht). De Mirage 2000's van de ALA zullen de komende jaren vervangen worden door de nieuwe Rafale.
Naast Frankrijk vliegen ook landen als Egypte, India, Peru, Brazilië en Griekenland met de Mirage 2000. Nadat de Mirage een zeer uitgebreide update heeft gehad hebben ook landen zoals Taiwan, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten dit type aangekocht. De V.A.E. heeft in 2017 tijdens de wapenbeurs in Dubai bekend gemaakt dat hun Mirages een grote update gaan krijgen waarbij ook diverse pods en wapens worden gemoderniseerd.

Inhoud van de doos
Daar gaan we dan. De box art heb ik al een keer voorbij zien komen op het internet. Het betreft twee Mirages D die in formatie naast elkaar vliegen. De bovenkant schuift naar boven open waardoor de inhoud in de kuip van de onderste doos helft blijft liggen. Als eerste zie ik een plastic verpakking met drie mondkapjes. Waarom dat dan? Maar goed, die dingen aan de kant en we komen bij het instructie boekje. Even snel doorbladeren. Wat me meteen opvalt, is dat de decalinstructie in het midden zit vast gemaakt. Vanaf pagina 15 krijg je een hoop plakopties voor je decals terwijl je nog volop aan het lijmen en bouwen bent. Ook zijn deze decalinstructies zodanig in elkaar geniet dat alles door elkaar zit. In mijn ogen niet echt handig. Je moet dus de nietjes voorzichtig los maken en het hele middendeel met de decalopties eruit halen. Volgens het boekje moet het lukken om in 75 stappen een model van een Mirage in de kast te krijgen. Hoeveel onderdelen je daarvoor nodig hebt word nergens vermeld. Niet op de doos, ook niet in de instructie.
In totaal zitten er 9 grote gietrekken in de doos met diverse onderdelen. De gietrekken zijn allemaal los verpakt in een plastic zak. Het model word geleverd in lichtgrijs plastic. Het bovenste gietrek bevat de twee rompdelen en de cockpit.

Een eerste blik op de beide rompdelen stemt mij super. De details op de romp zijn echt mooi te noemen. De paneellijnen en de klinknagels zijn mooi weergegeven. Als ik dan naar de cockpit kijk word ik wel een stuk stiller. Die valt in mijn ogen een beetje erg tegen. Zeker in deze schaal is de cockpit toch echt een blikvanger. Dat is bij dit model echt niet het geval.

Wat ook opvalt is dat de twee hoofdpanelen in de cockpit meer lijken op een Mirage 2000B dan een D. En al helemaal niet op de N uitvoering. Ook de zijpanelen zijn kaal en moeten door een decal worden voorzien van enige vorm van cockpitinstrumenten. Als ik dan naar de decal kijk, komt het niet eens in de buurt van iets wat op een Mirage moet lijken. Daar gaat nog heel wat werk in zitten om een mooie cockpit te worden.

De schietstoelen zien er in de basis goed uit. Met de onderdelen in de doos kan er een prima stoel worden weergegeven. Echter vind ik persoonlijk dat de foto-ets onderdelen iets te grof. De riemen zijn meer geschikt voor een kist uit de Tweede Wereldoorlog dan voor deze Martin Baker Mk10.

Verder zit er in de doos een apart doosje waarin de cockpitkappen zitten. Deze zijn heel mooi helder. Op een klein gietnaadje na zijn ze erg goed. Ook de apart verpakte giethars uitlaat is van zeer mooie kwaliteit.
Verder treffen we een gietrek aan met de SNECMA M53-P2 motor. Echter zit er geen karretje of iets dergelijks in de doos waarop je de motor tentoon kunt stellen.

Er zijn twee paar gietrekken met onderdelen om de Mirage te behangen met van alles en nog wat. De bekende druppelvormige brandstof tanks zien er goed uit. Verder zit er een AUF-2 bommenrek bij. Dat is een rek om twee lasergestuurde bommen naast elkaar te hangen. Voor de Mirage 2000D is dit in de periode van hun acties in Afghanistan en Syrië een standaard bewapening geworden. Echter in de doos zitten geen bommen, helaas. Dus als je een Mirage wil bouwen met bommen, zal je in de doos met reserve onderdelen moeten kijken, of gaan shoppen op het internet. Er zijn diverse aftermarket setjes te koop, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Wat ook niet in de doos zit is de "Air-Sol Moyenne Portée" ofwel de ASMP nucleaire kruisraket van de Franse luchtmacht. Als je de optie hebt om een Mirage 2000N te bouwen zou ik deze raket wel in de doos verwachten.
Wat er wel in zit zijn diverse raketten zoals de Matra Mica, Super 530 en de R550 Magic 2. Diverse pods om lasergestuurde wapens te geleiden. Brandstof tanks en een EADS Scalp/Apache kruisvluchtwapen. Dit blijkt hetzelfde gietrek te zijn die ook in de Mirage 2000C éénzitter doos zit. Echter hebben ze voor deze model twee van deze gietrekken in de doos gedaan.

De decals zien er mooi en strak uit. Er zijn 9 opties om te kiezen welke versie je wilt bouwen. Echter staat er alleen niet bij of je nu een D of een N aan het beplakken bent. Ook dit is weer een beetje jammer. Verder zitten er veel decals bij om diverse “show” staarten te beplakken.

De afgelopen maanden heb ik diverse keren op forums en Facebook foto’s van de Mirage 2000 D/N van Kitty Hawk voorbij zien komen. Vaak zat er een mooi piloot figuurtje bij. Helaas heeft men bij Kitty Hawk besloten om deze alleen mee te leveren bij de C éénzitter doos. Persoonlijk vind ik ook dit weer een gemis. Er zijn piloten te vinden voor de Mirage’s echter zijn dit wel piloten met verouderde helmen. Er zijn nog geen piloten op deze schaal 1/32 met de huidige LA-100 helm. Dat is toch wel de reden dat het teleurstellend is dat de piloten niet zijn meegeleverd.

Conclusie
Het model zal er zeker mooi uit zien als het recht uit de doos gebouwd word. Echter ben je een bouwer met oog voor detail, dan ga je toch wel wat puntjes zien. De grote tegenvaller vind ik toch wel de cockpit. In deze schaal mag je een goede basis verwachten. Deze ‘pit doet me denken aan de stuurhut van de A-10 van Trumpeter in de schaal 1/32. Deze kon ook zo enkele reis de prullenbak in. Er zit maar één frontpaneel voor de cockpit in de doos. Deze lijkt op een B uitvoering. Wil je een D of een N bouwen, zoek dan op internet naar goede foto’s.
Ook de instructies zijn rommelig te noemen. Tijdens het bouwen moet je goed blijven kijken of je nu bezig bent aan een onderdeel voor een D of voor een N. Dit komt naar mijns inziens niet goed naar voren. Ook hier weer: zoek op internet voor goede foto’s waarmee je kunt werken. Of koop een boek waarin goede referentiefoto’s staan. Het ontbreken van diverse wapenopties en bemanning vind ik een gemis. Zeker voor het bedrag wat je kwijt bent.

De verfkleuren worden aangegeven met de Federal Standard FS kleurcode en in het klein met een cijfer. Dit blijkt na speuren op het internet de verfcode te zijn van Mr. Hobby.

Ben je een liefhebber van de Franse delta, kopen en bouwen. Ben je een bouwer met oog voor detail, kopen en wachten tot dat er wat aftermarket spul komt om de foutjes te herstellen. Of je wilt je scratchbouw vaardigheden gaan inzetten.

 

Reviewer: Rogiér van den Berg

 • Details_MB_Mk10_zijn_goed_voor_de_basis
 • Diverse-show-staarten-zijn-mogelijk
 • PE_setje
 • box_art_Mirage_2000_tweezitter
 • cockpit_detail_ondermaats_voor_deze_schaal
 • decal-instructie-is-rommelig
 • decal_optie_D_of_N
 • decals
 • gietraam_met_brandstof_tanks
 • mooi_grijs_styreen
 • mooie_details
 • mooie_motor_details
 • zeer-fraaie-uitlaat

 

TIP:  kijk ook eens bij onze IPMS.NL  Mirage 2000 Walk Around....

deze recensie werd gepubliceerd 3 april 2020 exclusief op de IPMS.NL  website