554FJ 4 1
 

merk:      Hobby Boss
model:    North American FJ-4 Fury 
schaal:   1/48
kit nr. :    80312
aantal onderdelen: 142
prijs:       ca. 22,- Euro
 

De FJ-4 Fury was een verdere ontwikkeling van de North American F-86F en is wel beschreven als een ‘Sabre on Steroids’. De FJ-4 kwam in dienst in 1954, was bedoeld als verdedigingsjager en had de geheel nieuwe zgn. 6-3 vleugel voor grotere brandstofopslag ten opzichte van de eerdere versies.

De Hobby Boss doos is uit 2008 en ziet er op het eerste gezicht uit als een goede nauwkeurige weergave van het origineel en kan ook dienen als basis voor de aanvalsversie, de FJ-4B. De doos bevat 5 gietramen waarvan er 1 doorzichtig en twee identiek voor de bewapening, wielpoten, stabilo en droptanks. De meeste bewapening is voor de B versie, als verdedigingsjager werden er hooguit Sidewinders meegevoerd. Paneelnaden zijn ingegraveerd, het geheel is scherp gegoten zonder noemenswaardige flash.

De bouwbeschrijving is goed, zonder verrassingen, alleen worden de verschillende te bouwen versies niet duidelijk aangegeven. Decals zijn er voor twee US Marines uitvoeringen waarvan er een, die op de doos te zien is, de versie is die vloog vanaf de USS Bennett en die bewaard is gebleven in Texas. Het is mogelijk om de vleugeltippen in opgevouwen toestand te maken, hoewel er slechts voor de vleugel zelf een extra spant is bijgeleverd. Die van de vleugeltip zelf moet er dan zelf worden bijgemaakt maar als liefhebber van US Navy toestellen en sinds kort een lid van de nieuwe SIG Vouwende Vleugels moet dat niet echt een probleem zijn. Gelukkig zijn er meer dan genoeg foto’s en ook bouwbeschrijvingen te vinden op het web.

Van de Fury in 1/48 zijn er diverse eerdere modellen gemaakt, van Matchbox uit 1998 en van Grand Phoenix en Collect-Aire respectievelijk uit 2003 en 2002. Over die drie zijn de meningen nogal wisselend. Deze van Hobby Boss ziet eruit als een eenvoudig en snel project maar waar heb ik dat eerder gehoord?

Met dank aan de IPMS voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos,

 

Reviewer:  Sacco de Vries

 

 

Tip: kijk ook bij onze IPMS FJ- walk arounds

 

deze recensie werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 11 december 2020