609

  

  Mig21 ed 70142 1

Model: Mikoyan Gurevich MiG-21 MF “fighter bomber”
Merk: Eduard  
Schaal: 1/72
Kitnummer: 70142
Aantal onderdelen: meer dan 175 met ook gekleurd etssetje en afplaksetje (mask)
Prijs: circa 15,- Euro

Eerste indruk

De Sovjet MiG-21 jet behoeft eigenlijk geen introductie. Ontwikkeld in de jaren vijftig werd hij decennia lang het belangrijkste supersonische gevechtsvliegtuig van de Sovjet-Unie en zijn bondgenoten. Er werden duizenden MiG-21’s gebouwd die de NATO codenaam “Fishbed” kregen en tijdens de Koude Oorlog nogal gevreesd was als tegenhanger van Westerse types als F-104 Starfighter, BAC Lightning en natuurlijk in Vietnam de F-4 Phantom. Van de MiG-21 zijn vele varianten ontwikkeld en deze EDUARD uitgave in kit nummer 70142 is voor een MiG-21 MF met een extra taak van grondondersteuning als gevechtsbommenwerper. Eigenlijk een rol die nogal vreemd is voor dit supersone type omdat het daarvoor minder geschikt is. De Sovjets kwamen jaren daarna dan ook met de Sukhoi Su-25 “Frogfoot”.

Het model
Dit model is één van de serie MiG-21 kits in 1/72 van Eduard waarvan vanaf 2018 een aantal verschillende uitgaven zijn uitgebracht. De gietrekken met onderdelen zijn dan ook vaak identiek maar iedere uitgave heeft andere decals en al dan niet extra’s. Extra in deze “ProfiPack” is een mooi gekleurd etsmetaal setje voor de cockpit en een klein afplaksetje. Deze kit met nummer 70142 is voor een MiG-21 MF die gebouwd is in een fabriek nabij Moskou. Er zijn subtiele verschillen tussen de geproduceerde MiG-21’s, deze heeft een lang ovaal paneel op iedere bovenvleugel en een ietwat andere uitlaat.
Het instructieboekje is erg mooi uitgevoerd in kleur op glanspapier, met maar liefst 24 pagina’s en geeft alle verschillende keuzes goed weer. De kleuraanduidingen zijn in Gunze Sangyo en het mij onbekende Mission model paints.

In deze uitgave krijg je decals met de keuze voor:
A. Noord-Vietnamese MF van de bekende vlieger (en latere kosmonaut!) Pham Tuan die eind 1972 een B-52 schijnt te hebben neergeschoten; kist in metaalschema.
B. Egyptische MF van no. 44 squadron in een woestijncamouflage schema rond 1973.
C. Sovjet MF in camouflageschema van de vliegerschool op Kupyansk, 1991.
D. Poolse MF van no.3 ELT in een recentere grijze camo, 2002.
E. Tsjechoslowaakse MF van no.9 Fighter regiment in een bruine camo, 1993.

Je krijgt verder een losse decalset met honderden kleine opschriften al vraag ik me af of die ook op bijvoorbeeld de Egyptische kist zaten.

De zeer vele onderdelen zijn erg netjes en fijntjes ingegraveerd. Een flink aantal gebruik je niet, dit staat duidelijk in de bouwbeschrijving. De opbouw van het model is nogal apart met een centraal stuk inclusief ondervleugel en een losse staart en dergelijke. Dat geeft EDUARD de mogelijkheid verschillende varianten te maken. Ook krijg je een aantal cockpitkappen, met of zonder spiegel en al dan niet gepantserd windscherm. Kijk naar welke je wilt bouwen en wat daarvoor nodig is.

De detaillering is meer dan uitstekend. De cockpit is erg netjes met zelfs nog mooi gekleurde losse panelen; als je die wilt krijg je apart vlakke delen om ze te plaatsen. De uitlaat is ook erg gedetailleerd inclusief lange pijp met naverbrander. Je krijgt losse vleugelkleppen en keuze tussen gesloten en open luchtrem. De bijgeleverde bewapening is erg mooi: brandstoftanks van 800 liter, 490 liter en R-3S, R-13, RS-2US raketten en UB-16 rocketpods inclusief al die verschillende pylons. (Het gietrek met al deze bewapening inclusief de R-60 raket zit trouwens volgens mij in bijna al de EDUARD MiG-21 uitgaven). Verder krijg je een paar JATO startraketten die naar keuze onder de romp geplaatst kunnen worden.

Conclusie
Dit is verreweg de beste MiG-21 MF kit op schaal 1/72 die is uitgebracht. Weliswaar kwamen na vele inaccurate oude modellen wat betere uitgaven zoals van RV Models uit (ook in nieuwe KP doos) maar deze serie van EDUARD is verreweg de beste! En voor wat je krijgt een lage winkelprijs.

Met dank aan Glow2B en de IPMS voor het recensiemodel,

Reviewer:  Meindert de Vreeze

 

 

Kijk ook eens bij onze walk arounds hier op onze eigen IPMS NL pagina

 

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 28 juni 2021