sf 260 sh box

Model: SIAI-Marchetti SF-260M/AM/W
Merk: Special Hobby
Schaal: 1/72
Kitnr: SH72418
Aantal onderdelen: circa 65
Prijs: circa 10,95 Euro

Eerste indruk

De SF-260 ontworpen door de Italiaan Frati vloog voor het eerst in 1964. SIAI-Marchetti kreeg de productierechten en er zijn er in de loop der jaren meer dan 800 toestellen gebouwd voor civiel maar vooral militair gebruik. Het vliegtuig is populair bij vele vliegscholen over de hele wereld. Hij kan ook voorzien worden van lichte bewapening en heet dan de Warrior. Er zijn zowel een zuigermotor versie als latere met een turboprop.

Zo is er jaren geen goed 1/72 model te koop van de best wel veel verkochte SF-260, zo komen er twee kits tegelijk. Eind 2020 kwam het hernieuwde merk KP met een kit, niet veel later deed Special Hobby hetzelfde.

Deze Special Hobby kit is net even fijner qua onderdelen in vergelijking met de hernieuwde KP kit. Er zijn 4 gietramen met zacht grijs plastic en een raampje met de cockpitkap uit een stuk. Deze uitgave, SH72418 is voor de versie met zuigermotor en heeft de standaard cockpitkap met mooi gedrukte decals voor drie militaire schema’s:
- SF-260M van de Belgische Luchtcomponent op Beauvechain in een kleurrijk geel met rood schema ter gelegenheid van de 250.000 gemaakte schoolvlieguren;
- Italiaanse SF-260 AM van de Italiaanse luchtmacht vliegschool op Latina, 2009;
- SF-260 W van de Ierse vliegschool in een groen schema (1993-2004).

Je krijgt ook talloze fijne opschriften voor op de kist.

Een aantal onderdelen worden niet gebruikt, deze zijn voor andere SH uitgaven. De nette instructies met 13 bouwstappen in meerkleurendruk geven de detailkleuren weer, echter alleen van het verfmerk Gunze Sangyo. De onderdelen zijn fijntjes maar wel short-run; ze kunnen het beste uit de gietraampjes losgezaagd worden. Er zijn geen paspennetjes maar wel ingegraveerde paneellijnen.

Het cockpitinterieurtje is netjes met mooie instrumentenpanelen en stoeltjes en moet op de ondervleugel, die gelukkig uit één stuk is, geplaatst worden. Het cockpitkapje is uit één stuk dus als je die opengeschoven wilt maken moet je hem heel voorzichtig doorzagen. Er zit ook een gietraampje met ongeleide rakethouders in de doos.

Een aantal kleine details zoals lampjes kun je zelf maken, dat geven de instructies ook aan. Bij dit model lijkt het me onmogelijk de neus te voorzien van voldoende gewicht. Je zou een staartzitter kunnen voorkomen met een doorzichtig staafje stretched sprue dat je een ½ centimeter achter het onderstel in de romp lijmt in een fijn geboord gaatje.

De kit heeft een hele nette prijs en je kunt er een fijn en leuk modelletje van bouwen.

Met dank aan de IPMS Nederland voor het beschikbaar stellen van het recensiemodel.

Reviewer:  Meindert de Vreeze

 

  • sf-260-sh-box
  • sf260-sh-2
  • sf260-sh-3
  • sf260-sh-4
  • sf260-sh-5
  • sf260-sh-6
  • sf260-sh-8

Naschrift: de Special Hobby kit doosnummer SH72438 is de EA/D/EU versie met een vergrote cockpitkap en in deze doos zitten decals voor vier schema’s van militaire vliegscholen in Italië, België, Venezuela en Uruguay.

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 10 augustus 2021