525

 

AAAA Revell 03847

Model:    Boeing F/A-18F Super Hornet tweezitter
Merk:      Revell
Schaal:  1/32
Kitnr:     03847
Aantal onderdelen:   257
Prijs:      circa  80 Euro
Nieuw model?   ja, 2021

  

Eerste indruk

Dit model van de tweezitter uitgebracht in 2021 heeft 15 gietramen waarvan 2 doorzichtig, een bouwbeschrijving full colour met 68 bladzijden en decals voor 2 uitvoeringen: US Navy of RAAF (Australië).

Leef je uit!  Dat is een motto wat goed bij dit model past na het bekijken van de inhoud van deze grote doos. De doos is gevuld met een flink aantal grote plastic zakken om de 15 gietramen te kunnen huisvesten. Een aantal gietramen is zo groot dat ze net in de doos passen. Dat zegt iets over het formaat van de mallen waar ze uit komen.

De eerste blik op de onderdelen is een beetje dubbel. Mooie fijne oppervlakte details, inliggende paneellijnen, schroefgaten, roostertjes, veel onderdelen voor landingsgestel, motoren, cockpit.

De constructie van het vliegtuig wordt zo goed duidelijk, ook al zie je er na het bouwen vermoedelijke weinig meer van…. Maar jij als bouwer weet dat het erin zit.
Minder leuk: veel flash, gietdeuken, uitdrukpen gaten soms met grote diameter. Meest storend, een gietnaad over de canopy delen en het windscherm. Als bouwer zit je daar niet op te wachten, en het is goed zichtbaar. Het netjes wegwerken ervan is niet voor iedereen weggelegd.

De bouwbeschrijving van 68 pagina’s heeft een aantal voor mij nieuwe onderdelen. Er zijn symbolen bijgekomen voor het weghalen van flash, afvijlen van te dikke onderdelen, wegsnijden van wat overtollig plastic, plamuren van gaten en spleten. En, niet onbelangrijk, een symbool voor het goed bekijken van de bouwbeschrijving en vooraf kijken naar de vervolg stappen. Als ervaren bouwer negeer je dit vaak (jij weet toch ook waar je mee bezig bent nietwaar?), in dit geval kan het wel eens handig zijn om de raad op te volgen. Eerst kijken hoe het zou moeten zitten voordat je de lijm hanteert. Zo te zien heeft Revell besloten om ervaringen van de F/A 18E in 1/32 uit 20219 mee te nemen in de bouwbeschrijving, in plaats van compleet nieuwe mallen te maken.

Het model kan gebouwd worden met verschillende opties. Landingsgestel omhoog of omlaag, cockpit open of dicht, ladder omhoog of omlaag, flaps en slats omhoog of omlaag, beweegbare richtingsroeren en hoogteroer, vleugels omhoog of plat en niet te vergeten een keur aan bewapening en drop tanks. Leef je uit…..

Op het eerste gezicht zijn er verschrikkelijk veel details in dit model. Dat vraagt om een uitgebreid scala aan technieken, zoals zeer gedetailleerd schilderwerk van ook de kleine delen in de wielbakken en cockpit bijvoorbeeld (dus op zoek naar referentie materiaal), pre-shaden op de paneellijnen en post-shaden op de zwarte oppervlakken, washen van de verschillende onderdelen, toevoegen van hier en daar nog wat extra details. Naast het schuur en plamuurwerk van wat in de beschrijving al staat aangegeven. Die uitdagingen zijn het naadloos krijgen van de luchtinlaten en motordelen, de gietnaad over de doorzichtige delen. Duidelijk in elk geval, dit model gaat niet even op een druilerige woensdagmiddag in elkaar.

 

Reviewer:  Peter Neinhuis

 

 

TIP:  kijk ook eens bij de IPMS NL F/A-18 Walkaround

 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd  5 november 2021