2290

Model: Gloster Gladiator

Merk: Revell, ex- Matchbox 

Bestelnummer: 04387

Schaal: 1/72

Prijs: rond de 6 euro

Soort: spuitgiet

Nieuw model: nee, heruitgave van Matchbox PK-008, 1972

rev-gladiator2

Geschikt voor: beginners en gevorderden

Aantal delen: n.b.

Aantal versies: 1

Schaalnauwkeurigheid: Goed

Gelijkenis: Goed

Detaillering: Redelijk tot goed

Passing: redelijk tot goed

Bouwbeschrijving: Revell, een ietwat aangepaste Matchbox tekening

Decals: Redelijk goed, zie verslag

Aanbevolen aanpassingen: --

Opmerkingen:

Wederom is dit model een kwestie van oude Matchbox delen in een nieuwe Revell doos, het origineel stam uit de eerste Matchbox serie uit 1972/1973 en die tweedekkers van Matchbox zijn niet echt slecht. De detaillering is naar huidige maatstaven wellicht voldoende, toentertijd was het erg goed. Er is een mix van detaillering, inliggende paneellijnen (nog net niet van het beruchte greppeltype), fijne opliggende paneellijntjes en fijne opliggende roostertjes en luiken. Die oppervlakte detaillering is goed, en vind ik wel passend bij het vliegtuig. Wetende dat dit een jaren 70 model is, zullen een aantal zaken niet onbekend voorkomen. Het totale gebrek aan inwendig detail (afgezien van een mooie piloot op standaard vloertje met stoel), dikke cockpit beglazing en een overzichtelijk aantal onderdelen was normaal voor die tijd.

In een grijs verleden heb ik het ding al eens gebouwd als Matchbox, en toen kon je nog kiezen uit twee uitvoeringen. Helaas, Revell levert je decals voor één versie.... Een metaalkleurige, dus dat heeft zo zijn voordelen, maar ik had wat betreft decals toch wel ietsje meer verwacht. De decals zijn van prima kwaliteit, alleen de grote decals op het kielvlak zijn ietsje te groot, en een tikje onhandig. Revell had er slimmer aan gedaan om dat roervlak wit te laten schilderen door de bouwer, om vervolgens het nu witte deel van de decals gewoon doorzichtig te maken. Met name als je de spankabels overal wilt aanbrengen, daarbij zitten de meegeleverde decals erg in de weg, en aan de voorkant krullen ze om ondanks set en sol.

De bouw zelf verloopt vrijwel probleemloos, hier kun je in een dag mee klaar zijn. De enige problemen zijn het plaatsen van de motor in motorkap (kwestie van nokjes weghalen aan de binnenkant, was vroeger ook al een probleem), de lengte van de buitenste vleugelsteunen (op te lossen door de bovenvleugels iets meer V-stelling te geven door voorzichtig te buigen) en het uitlijnen van de landingspoten (de rechter poot lijkt wat korter dan de linker na montage).

Dit zijn echter geen onoverkomelijke problemen, en met nauwkeurig werken zet je vlot een fraaie kist in elkaar. Als extra kun je dan ook nog de spandraden toevoegen. Daarvoor heeft Revell wat extra stappen toegevoegd aan de Matchbox tekeningen. Helaas, het Revell schema is niet overal even duidelijk, en je moet van te voren bedenken of je de spandraden wilt toevoegen, zodat je de locaties weet waar je ze moet vastlijmen. Ik heb hiervoor EZ-line gebruikt, een zwart soort flexibel garen, dat elastisch is en dat je met superlijm vast maakt. Ondanks dat het flexibel is, is het toch lastig om dit draad op de goede plaatsen te krijgen zonder extra ingrepen. Ik boor hiervoor gaatjes waar de superlijm in gaat, en vervolgens voorzichtig de EZ-line erin houden. Na uitharding het andere uiteinde op dezelfde manier vastmaken, waarbij je de EZ-line niet te ver moet uitrekken. Het materiaal is dusdanig sterk dat het in staat is om zo het verband uit je model te halen......

Het aanbrengen van de kleuren op dit model is ook zo gebeurd, la heb ik na het aanbrengen van de decals besloten om de metalen delen met glanslak af te werken, en de met stof beklede delen met zijdemat lak. Je ziet het verschil amper, maar het is voldoende.

rev-gladiator1

Conclusie:

Een prima model, al zal iemand die gaat voor het super-detail teleurgesteld zijn. Het ontbrekende interieur is een hele uitdaging.... Maar wie daar niet om maalt heeft met dit model weer een goed te bouwen kist in handen. Meer versies was natuurlijk leuker geweest, één setje decals is wel erg karig al zijn de decals nog zo strak.

De oplettende lezer heeft inmiddels al begrepen dat dit een prima model is om neefjes en nichtjes kennis te laten maken met het bouwen van een tweedekker, want dat is iets wat men bij Matchbox in het ontwerp van hun tweedekkers bijna altijd goed voor elkaar heeft gehad.

Kortom, wil je een Gladiator in 1/72 bouwen, dan lukt dat heel goed met deze doos!

Bouwdoos beschikbaar gesteld door Revell

Reviewer: Peter Neinhuis

2012-2