barodeur 

MODEL: Sud-Est Baroudeur 
MERK: Repli model 
SCHAAL: 1/72 
PRIJS: 400 Bfr. op de Flanders Contest.

SOORT: resin met vacform canopy.
NIEUW: onbekend.
AANTAL ONDERDELEN: 15.
VERSIES: 1
DECALS: nummers en letters voor alle prototypes.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: in de breedte en in de lengte 2 mm te kort, d.w.z ongeveer  1,5%.

DETAILLERING: matig.
PASSING: goed.
BOUWBESCHRIJVING: zeer beknopt, maar afdoende.

OPMERKINGEN: De Baroudeur heeft het niet verder gebracht dan enkele prototypes.  Evenals de Messerschmitt Me163 startte de Baroudeur vanaf een trolley en landde op een  drietal uitklapbare skis. De bedoeling was de inzetbaarheid te vergroten omdat vanaf  provisorische velden kon worden gestart. De nadelen bleken echter groter dan de  voordelen en het project ging niet door. Het toestel vloog uitstekend, daar lag het niet aan.

Het model is simpel te bouwen. Het vliegtuig bestaat uit romp, vleugels aan een stuk, twee  horizontale staartvlakken, twee strakes onder de staart en op de vleugels en een prima  canopy. Cockpitinterieur wordt niet geleverd. De motorinlaten zijn dicht en kunnen met enige moeite opengewerkt worden.  Het wagentje kan nog wat detaillering gebruiken.
Van de decals zijn de roundels niet bruikbaar wegens verschoven kleuren, de letters echter wel.  Alles bijeen geen hoogstaande kit, maar iets voor de liefhebbers van antieke en bizarre jets zoals ik.

De echte detaillist zou er nog de drie uitklapbare skies bij kunnen maken, evenals de  raketten aan de trolley. Deze laatste werden echter meestal niet gebruikt.

LITERATUUR: Wings of Fame, vol. 2 bevat een uitstekend en uitvoerig artikel.

Reviewer: Dick Boogaard

2000-3