3980

rev-04711

MODEL: Douglas SBD-5E Dauntless 
MERK: Revell nr. 04711 
SCHAAL: 1/32 


NIEUW MODEL: Nee, oorspronkelijk van Matchbox. In de romp staat 1977, dus de kit is al 23 jaar oud.
GESCHIKT VOOR: gevorderde bouwers.
AANTAL DELEN: 95 licht blauwgrijze en 5 heldere, helaas niet apart verpakte doorzichtige onderdelen.
AANTAL VERSIES: 3; twee keer Amerikaans: VMSB-231, in de Zuid Pacific, Marine Scouting Squadron MSS-3, Maagden Eilanden en een Frans: Groupement d'Áéronautique Navale, Escadrille 4 FB, in Cognac.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: zeer goed, binnen 1mm.
GELIJKENIS: zeer goed.

DETAILLERING: De oppervlaktedetaillering bestaat voornamelijk uit opliggende lijnen. Gelukkig zijn deze bijna allemaal recht, zodat ze, indien gewenst, gemakkelijk opnieuw ingegraveerd kunnen worden. De vleugel van de Dauntless heeft aan de onderkant vele ovale inspectieluiken. Laten deze op het model nu wel allemaal ingegraveerd zijn! De meeste oppervlaktedetails zijn aanwezig. De paar ontbrekende lijntjes kunnen met behulp van de vier-aanzichten tekeningen in de handleiding aangevuld worden. De kleine onderdelen zijn, zoals altijd bij Matchbox, wat schematisch.

De cockpit is erg kaal. Er is een vloer, een kaal instrumentenpaneel, een tussenschot, twee beweegbare mitrailleurs, een slechte vliegersstoel en een basic draaistoeltje voor de navigator/schutter. Een en ander kan gecamoufleerd worden met twee figuren. De duikremmen zijn geperforeerd en zijn beweegbaar, evenals het richtingsroer en de vanghaak. Het onderstel is inklapbaar, Twee cockpitramen zijn verschuifbaar. De vleugels zijn voorzien van open slots in de tippen; daa kon je in het echt ook doorheen kijken. Bij het model moet niet vergeten worden de binnenkant van de vleugelhelften ter plaatse ook te schilderen! De motor is een beetje merkwaardig gegoten. Het is een apart onderdeel met diepte, maar alleen aan de voorkant zit detail. Nu werden bij Amerikaanse motoren vaak rubber flappen tussn de cylinders aangebracht, voor een betere lucht geleiding langs de koelribben. Wellicht was dat bij de Dauntless ook zo. Achter de motor zitten twee schotten met daartussen een olietank en motorsteunen. Deze detaillering is helaas niet echt bruikbaar. Het is niet geheel correct en de panelen die de boel afsluiten zijn bedoeld om vast gelijmd te worden. Als bewapening wordt één bom bijgeleverd. 

PASSING: Goed, mits zorgvuldig gebouwd. Er zijn nogal wat delingen in romp en vleugels aanwezig, zodat vooraf passen heel belangrijk is. Extra aandacht vragen de V-stelling van de vleugel-buitenpanelen (een schetsje met de juiste stand is weergegeven in de bouwbeschrijving) en de rechte stand van de horizontale staartvlakken (nogal losse passing). De propeller heeft 3 losse bladen. Deze laten zich alle drie in dezelfde stand plaatsen, dankzij slimme nokjes. Zorgvuldig werken blijft het devies.


BOUWBESCHRIJVING: Vertrouwde Revell vormgeving. Eerst vier pagina's met veiligheids voorschriften en bouwtips, gevolgd door een overzicht van de kleurcodes met bijbehorende Revell-verf (of mengrecepten hiervan), een overzichts-tekening van de gietramen en daarna de bouwbeschrijving zelf in 28 duidelijke stappen. Hierbij worden de benodigde kleuren met de bekende vlaggetjes aangegeven.  

SCHILDERINSTRUCTIES: Zeer goed. Per kleurenschema een duidelijke vier-aanzichten tekening op A4 formaat. Bij de kleuraanwijzingen worden ook de corresponderende FS-nummers genoemd. Hiep hoi, Revell begint het te leren! Verder wordt de plaatsing van de decals aangegeven.

DECALS: Fraai. Ze zijn goed gedrukt, alle kleuren zijn in orde en goed met elkaar uitgelijnd. Er is voldoende stencilling aanwezig. Er is verder ook gedacht aan de walkways en aan de drie gekleurde signaleringslichten onder in de romp, welke worden gebruikt tijdens start en landing van vliegtuigen aan boord van vliegdekschepen.


AANBEVOLEN AANPASSINGEN: deze hebben alle betrekking op het aanbrengen van extra details, aangezien de vorm van het model correct is. De cockpit kan wat extra detaillering gebruiken. Op zijn minst moet de vliegersstoel worden vervangen. Verder valt te denken aan zaken als motorbedieningshendels, de achterkanten van de neusmitrailleurs, radio- en munitierekken etc. De duikremkleppen missen de
bedieningsstangen aan de binnenzijde. De wielbakken zijn niet geheel afgesloten. Een paar stukjes plasticard bieden uitkomst. De wielpoten zelf kunnen nog worden voorzien van remleidingen. De rechtervleugel mist aan de onderzijde een landingslicht (wel te zien op de vier-aanzichtentekeningen) welke kan worden aangebracht. Verder kunnen de navigatielichten aan de vleugeltippen en de eerder genoemde gekleurde lampen, aan de onderzijde van de romp worden aangebracht, in plaats van de decals. Tenslotte kunnen de motoruitlaten en de beweegbare mitrailleurs worden uitgeboord en kunnen de mitrailleurlopen in de neus worden vervangen door buisjes.

CONCLUSIE: Deze kit is duidelijk een kindje van zijn tijd. Veel bewegende onderdelen en naar huidige begrippen spaarzaam gedetailleerd. Schaalnauwkeurigheid en gelijkenis zijn echter boven alle kritiek verheven. Zo uit de doos komt er een correct, zij het wat kaal model tevoorschijn. De liefhebber kan zich wapenen met een Detail & Scale of een vergelijkbaar boekwerk en zich helemaal uitleven in detailleerwerkzaamheden.


Reviewer: Peter Booy

2000-3