2003

r4452-uh1d 

MODEL: Bell UH-1D SAR/Heeresflieger 
MERK: Revell no. 4452 
SCHAAL: 1/48

PRIJS: Fl 34,95 

ONDERDELEN: 132, waarvan 13 transparant
NIEUW MODEL: Ja, voor Revell.

BESCHRIJVING: Deze heli heeft zijn sporen in de diverse luchtmachten al verdiend. Al meer dan 30 jaar operationeel, bewijst dit model nog steeds goede diensten, in dit geval bij de Such und Rettungsdienst van de Bundeswehr. Deze dienst wordt niet alleen gebruikt om piloten te redden, maar is daarnaast ook in te zetten bij ernstige verkeersongevallen, of bij een mijnramp, of enig ander rampenscenario. Met een maximumgewicht van 4310 kg bereikt deze helicopter een maximumsnelheid van 220 km per uur.  In 2005 zou deze heli vervangen moeten worden door de NH-90..........

BOUWVERSLAG: Revell geeft ons de keus, of een SAR UH-1D, danwel een gewone legerheli te bouwen. Waar er verschillen optreden, wordt dit in de uit 52 stappen bestaande bouwbeschrijving duidelijk aangegeven. Overigens betekent dit weer een grote aanvulling voor de spares box, want behalve de overblijvende delen, zijn er op het schema van de gietramen al verschillende delen zwart gemaakt, dus die onderdelen zijn sowiezo al over.

Stap 1: Opletten dat men de bodemplaat van de cockpit goed houdt, anders komen de te boren gaten verkeerd uit! De op de tekening vermelde maten zijn wel nodig gezien de hoeveelheid mogelijke gaten. In de cockpit kan men verder kiezen tussen opliggende instrumenten, of het wegvijlen hiervan, en het gebruiken van de bijgeleverde decals. Deze zijn tweekleurig alleen de rode delen zijn niet gecentreerd, dus is er wat extra werk.

Stap 10: Onderdeel 105 past niet erg; extra afvijlen is hier de boodschap.

Stap 27: Raampjes 33 en 34 met transparant groen (Tamiya) schilderen. Verder ben ik geen noemenswaardige problemen tegengekomen bij het maken van dit model.  Wat de decals betreft, men heeft hier de keuze tussen de al genoemde SAR-heli, van LTG-63, gebaseerd op Hohn, of de keuze tussen twee legerheli's, één van Buckeburg, en één van HeliFlugRegiment 10, gestationeerd bij de IFOR-missie in Bosnië, in 1996. Het kleurenschema is overigens bij alle drie hetzelfde, alleen de SAR-versie heeft oranje deuren met blauwe letters en omlijningen rond enige raampjes.  De IFOR-versie heeft een Rode Kruis en een Blauw wit IFOR-embleem.  Opvallend is dat Revell nu wel FS- en RAL-nummers vermeld heeft, zodat dat lastige mengen nu niet meer hoeft! De kleuren zijn RAL 7021 (antraciet, Revell 9) RAL 6003 ( lichtgroen, Humbrol 117) F.S. 34079 (donkergroen, Humbrol 116) en lichtoranje (Revell 25, Humbrol 192} Voor de laatste kleur kan men ook Humbrol 82 nemen.

CONCLUSIE: Een leuk model, dat goed past, en vooral als SAR-versie er leuk uitspringt qua kleurenschema. Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van het model,

Reviewer: René Erhart 

2000-1