1842

ac-p40

MODEL: Curtiss P 40M/N 
MERK: Academy 1668 
SCHAAL: 1/72 

PRIJS: ca. Fl. 13,-
SOORT: Spuitgietmodel
NIEUW MODEL: Ja, zie opmerkingen hieronder
AANTAL DELEN: 60, lichtgrijs en transparant plastic
AANTAL VERSIES: 3, het model kan naar keuze als P 40M of als P 40N gebouwd worden. Het verschil tussen deze versies is voornamelijk de cockpit: de M heeft dezelfde cockpit als de P 40E, terwijl de N vanaf block 5 een nieuwe cockpit had met een grote doorzichtige kap achter de vlieger, voor het betere uitzicht. Beide typen cockpitkap zijn in deze kit opgenomen.  Overigens, de eerste serie P 40N 1 was vrijwel identiek aan de M, maar had de buitenste twee mitrailleurs minder. De RNMFS op Jackson heeft hiervan vier gehad.  Als gevolg van de keuzeoptie ontstaan er achter de cockpit een paar naadjes die weggewerkt moeten worden, maar dat is bij zorgvuldig bouwen niet moeilijk.  Verder is er een keuzeoptie voor wielen met en zonder afdekplaat, bij de laatste zie je dus de wielspaken. Dat komt goed uit, want bij het 120 sqn. van de ML KNIL werd altijd zonder die platen gevlogen. Tenslotte kan naar keuze een droptank of een bom aangebracht worden.

SCHAALNAUWKEURIGHEID: Goed. Vergelijkbaar met de Hasegawa P 40N.
GELIJKENIS: Zeer goed

DETAILLERING: Goed. Vergelijkbaar met de al genoemde Hasegawa kit, Academy lijkt deze kit als uitgangspunt of als voorbeeld te hebben genomen, maar heeft wel het een en ander toegevoegd. Zo zijn het cockpitinterieur en de wielruimten iets meer gedetailleerd, de extra wielen zijn al genoemd. Minpuntje: de langwerpige bulten net boven het stabilo, dit zijn stroomlijnkappen van de roerbediening, zijn vergeten. Zie hiervoor de Hasegawa kit of goede referenties, ze zijn gemakkelijk zelf te maken.

PASSING: Uitstekend, zoals we dat van Academy tegenwoordig (meestal) gewend zijn.
BOUWBESCHRIJVING: Duidelijk en overzichtelijk.
DECALS: Drie versies: 1. USAAF P 40N, 74th Sqn, Kwellin, China 1944, standaard camouflage met haaienbek. 2. RAAF P 40N 'Cleopatra III', No 80 Sqn, Nieuw Guinea 1945, standaard camouflage met een geheel witte staartsectie. 3. RAF P 40M, No 112 sqn, Sicilië 1943, desert camouflage met haaienbek.

OPMERKINGEN: Academy maakt er al jaren gewoonte van om een goed model dat al op de markt is te overtreffen. Ze houden dezelfde indeling aan, en voegen allerlei toe: een extra versie, meer detaillering, extra accessoires, een eventuele correctie. Eventueel cross kitten met de oorspronkelijke kit is meestal mogelijk.  Je zou dit plagiaat kunnen noemen, omdat de Academy kit bovendien aantrekkelijk geprijst is. Ik denk dat dit wel meevalt, omdat door de extra's toch van een nieuw model sprake is, zodat de liefhebber een goede keuzemogelijkheid erbij krijgt. En laten we wel zijn: de oorspronkelijke fabrikanten hebben de mogelijkheid tot verbetering toch meestal heel lang laten liggen,

Reviewer: Maarten Schönfeld 

1999-6