rev-04034 

MODEL: Ka 50 "Black Shark" 
MERK: Revell (cat.nr. 04034) 
SCHAAL: 1/144 

PRIJS: fl  3,95
NIEUW MODEL: ja, mei 1999.
GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.
AANTAL DELEN: 81 in zwart en 2 in glashelder polystyreen.
AANTAL VERSIES: 1.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: zeer goed: alles binnen de 1mm.
GELIJKENIS: zeer goed: het model stelt de productie versie voor. Ten opzichte van de prototypen verschillen vooral de contouren van de neus. De 'zit' is zeer goed, niet te hoog op de wielen zoals vaak het geval is bij kitjes als dit.

DETAILLERING: uitstekend: mooie fijne inliggende en opliggende lijntjes op de rompdelen, zeer fraai cockpit interieur met opliggende instrumenten, losse stick en schietstoel. De minuscule lanceerbuisjes van de rocket pods zijn ongelofelijk mooi. De stangetjes aan de rotorkop zijn echter wat te dik.

PASSING: goed, alleen de rompverbindingen met vleugels en staartvlak hebben wat plamuur nodig.
BOUWBESCHRIJVING: Goed, overzichtstekening van de gietrekken en 25 duidelijke en foutloze stappen voor de bouw. Om beschadiging te voorkomen laat ik de rotorkop liever los in plaats van deze in stappen 2 tot 4 al in te bouwen.

SCHILDERINSTRUKTIES: Goed, de gebruikelijke vlaggetjes met codes voor Revell verf nummers. Mooi 4 zijden aanzicht met extra tekeningen voor details.
DECALS: Mooi, goed gedrukt, maar klein setje met decals voor een  operationele demokist. Jammer dat de witte stukken voor de haaienstaart  niet als decal zijn bijgevoegd. Ook had ik graag nog wat extra decals  gehad voor een kist in standaard operationele kleuren.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Vervang de lange stangetjes aan rotorkop delen 9 en 51 door dunner rod of sprue. Eventueel ook de vinnetjes aan de pitot vervangen door dunnere. Strikt genomen is de rotorkop iets te veel versimpeld: de stangetjes van deel 51 zouden op een los draaiend schijfje gemonteerd moeten worden i.p.v. aan deel 9 zodat de bovenste rotor andersom kan draaien tov de onderste. De constructie is zo uit de doos echter al ingewikkeld genoeg, zeker voor een klein model als dit. Schilder het achterste gedeelte van de zijruiten aan de binnenkant zwart om de aanwezigheid van een pantserplaat te suggereren, de rand loopt in het verlengde van de achterrand van de ruit in het dak. Vervang de decals van de Oekrainse vlaggetjes door handschilderwerk (drie streepjes: wit, blauw en rood) want deze vlaggen moeten over een rooster van opliggende puntjes komen en daar zijn de decals te stug voor. 

OPMERKINGEN: Eerste gedachte bij het open maken van het doosje is dat deze kit in een te grote doos terecht is gekomen: het geheel past makkelijk in de kleine doosjes. Die grote doos is gekoppeld aan een hogere prijs en het model is die hogere prijs zeker waard: de detaillering is uitzonderlijk goed. De 7 delige rotorkop is een kunstwerkje, evenals het cockpit interieur. Ook het oppervlakte detail toont wat fraaie staaltjes zoals het APU uitlaatje. Het is wel lastig dat het model in zwart plastic is gespoten: ten eerste omdat de buik wit geschilderd moet worden en dat dekt nu niet in een keer en ten tweede omdat bij een klein model als dit de details minder goed te zien zijn omdat schaduwen niet afsteken.  De bewapening bestaat uit twee pods voor ongeleide raketten en 20 stuks lasergeleide AT 9 Vikhr raketten. De AT 9's kunnen in verschillende configuraties worden gemonteerd met een maximum van 6 per pylon. Om het priegelwerk wat te verlichten zijn er kant en klare rekken met 4 AT 9's bijgeleverd, naast de lege rekken met afzonderlijke raketten.

DOCUMENTATIE: World Air Power Journal vol.19 pag.34 45;

CONCLUSIE: Een mooi model wat qua detaillering niet onderdoet voor de 1/72 kits van de Ka 50. Ik hoop dat er nog een versie met meer keuze aan beschilderingen volgt.

Met dank aan Revell voor het recensie exemplaar,

Reviewer: Eric Verschuur

Gepubliceerd in de PIM 1999-6

ka50 revell 04034 p