1846

ac-seaknight

Model: CH/UH-46D Sea Knight

Merk: Academy

Schaal: 1/48

Uitgave: Academy, doos nr 12207

Prijs: rond de 45 euro.

Nieuw: Nee, deze kit is een variant op de CH-46E en KV-107 die eerder door Academy zijn uitgegeven. Er zijn wel nieuwe onderdelen ingesloten om tot de D-uitvoering te komen. Zo is de behuizing van de motoren bijvoorbeeld aangepast.

Aantal onderdelen: 144 verdeeld over zes gietramen, Meerdere onderdelen zijn dubbel uitgevoerd.

Schaalnauwkeurigheid: goed.

Gelijkenis: zeer goed.

Detaillering: goed. De eerdere CH-46E uitgave is al geprezen om zijn kwaliteit. De aanvullende delen zijn van eenzelfde kwaliteit.

Bouwhandleiding: duidelijk. Een keurig boekje met foto's van een echte heli en verwijzingen naar websites voor nog meer informatie.

Decals: goed, zeer veel op te grote vellen. Je kunt kiezen uit vier uitvoeringen, waarvan de heli op de doos de opvallendste uitvoering is met een zeer fraaie rompvoorkant. Let op dat alle sterren van de "stars and stripes" los worden geleverd, dus ga er maar even voor zitten om ze één voor één aan te brengen.

Geschiedenis: Ontwikkeld als tegenhanger van de CH-47 Chinook maar uiteindelijk alleen door de US Marines als CH-46 aangeschaft. Later heeft ook de US Navy een aantal exemplaren in dienst gesteld als CH-46D en UH-46D. Bij de US Navy wordt deze helikopter vooral gebruikt voor het bevoorraden op zee.

Bouw: Op basis van de handleiding en de ervaringen op internet zal het bouwen van dit model geen problemen opleveren. Wel wordt overal geadviseerd om voldoende referentiemateriaal bij elkaar te zoeken omdat er voor meerdere varianten onderdelen in de doos zitten.

Conclusie: De derde variant van de Academy CH-46 en waarschijnlijk nog niet de laatste. De US Navy-bouwers kunnen met de kit weer een fraai exemplaar toevoegen

aan hun verzameling.

Met dank aan de firma Model Engineering voor het beschikbaar stellen van het model.

Reviewer: Michiel Woort

Verschenen in IPMS / MIP 2-2006