2013

finem109

Model: Messerschmitt Bf-109F-4

Merk: FineMolds

Schaal: 1/72

TYPE: Messerschmitt Bf-109F-4

MERK: FineMolds kit no FL-2

SCHAAL: 1/72

GESCHIKT VOOR: Ervaren bouwer

GELIJKENIS: Prima, de afmeting klopt

ONDERDELEN: Grijs plastic verpakt in een zak; de decals en heldere onderdelen in een apart zakje. Scherp gegoten onderdelen en een uitgebreid decal vel.

AANTAL VERSIES: Een versie van Leutnant Heinrich Graf von Einsiedel van III/JG3 in juli 1942

REFERENTIE MATERIAAL: Er is heel veel documentatie beschikbaar zoals Me Bf109 in action part 2 van squadron/signal publ. Waar het model in staat.

DETAILSET: Ets set voor deze Bf109F 4 van FineMolds met kit no AA 42

UITVOERING KIT: De inhoud van de doos is heel goed met veel onderdelen en heel scherp gegoten en zonder flash. De onderdelen zijn heel mooi en met veel detail uitgevoerd. Er is heel veel detail aangebracht zoals een opengewerkte motor vast aan de voorzijde van de romp. Daaromheen losse panelen en die kunnen open of dicht gebouwd worden. Losse mitaileurs aan de voorzijde bovenop de motor. De cockpit ziet er ook heel verzorgt uit met een aparte piloot. De vleugel bestaat uit een gehele onderzijde met daarop de twee bovenste zijstukken. Een extra externe tank en een mooi onderstel maken het geheel compleet. De decalsheet ziet er zeer goed uit en bestaat uit twee delen, nl. een vel met de belettering en een apart decalvel met de camouflage kleuren van de bovenzijde. Dit is heel apart en is handig als je niet teveel wil schilderen of spuiten.

BOUWBESCHRIJVING: deze is voor het grootste gedeelte in het Japans waar de kit trouwens vandaan komt. Wel met uitgebreide tekeningen en met daarbij in het Engels aanwijzigingen voor de beschildering en voor de bouw.

OPMERKMINGEN: Een extra detailset is apart verkrijgbaar en bestaat uit een ets set met stoelriemen, instrumentenpaneel, pitotbuis, radiator voorkanten, voetpedalen en details voor de motor zoals de elektrische bedrading. Deze ets set ziet er ook heel goed en verzorgd uit met stoelriemen voor een F en een G uitvoering. Hierbij ook een beschrijving grotendeels in het Japans maar wel met de schilderinstructie in het Engels.

DE BOUW: In stap 1 van de bouwbeschrijving wordt begonnen met de cockpit en hierbij kan je ook meteen de extra detailset gebruiken. De decalset is uitgevoerd met een instrumentenpaneel, dus als je die over het ets instrumentenpaneel doet wordt het heel mooi. Verder oppassen met de kleine ets onderdeeltjes voor het wegspringen. Daarna de cockpit en de romphelften samenbouwen. De motor in stap 2 detailleren en schilderen en je kan hier kiezen om de panelen open te laten staan, b.v. een kant dicht en de onderzijde en zijkant open. De motor is mooi gedetaileerd en wordt nog mooier met de ets onderdelen. De mitrailleurs komen apart aan de voorzijde. Hierbij even oppassen dat zij iets uit de gaten in het motor paneel steken als je dat dicht zet, dus iets naar voren zetten.

In stap 3 de vleugel, het hoogteroer en richtingsroer samenbouwen. De passing is hierbij uitstekend en als je nauwkeurig bouwt heb je beslist geen putty nodig. Na deze stap kan je de hele kit met RLM76 licht blauw spuiten met daarbij de uiteinden van de vleugel onderzijde en het paneel aan de motor onderzijde geel RLM04. Neem bij het spuiten van RLM76 ook de wieldeuren mee en de externe tank met bevestiging. Daarna de wielpoten in elkaar zetten en samen met het staartwiel en tank tot het laatste bewaren.

Nu is het tijd om de camouflage met de decals aan te brengen. Normaal spuit je die maar dit is heel gemakkelijk en het ziet er heel goed uit. Alleen de paneellijnen zijn niet goed zichtbaar maar zijn toch al heel fijn. Nu de andere decals erop en dit moet met zorg gebeuren want het is decal op decal. Als laatste de het onderstel, de tank en de cockpit kap erop. Dit is één onderdeel dus moet dan dicht gebouwd worden. Ik heb hem heel voorzichtig doorgezaagd en open gezet voor een kijkje in de cockpit. Dehoofdsteun met bepantsering is apart en komt in het losgezaagde deel. De propeller wordt met een poly-ringetje gemonteerd zodat hij kan draaien. Nu nog de antenne aanbrengen met een dun draadje en waar nodig naar eigen inzicht de kit nog detailleren maar hij is zo al heel mooi. Als je wil kan de piloot worden geschilderd en in het model geplaatst. Dit heb ik niet gedaan want dan verlies je het zicht op de details. Maar het pilootfiguurtje ziet er ook heel goed uit.

CONCLUSIE: Een heel mooi model, maar wel voor de ervaren bouwer. Er is een heel mooie en natuurgetrouwe Bf109F 4 van te bouwen. Vergeleken met de documentatie van de F 4 ziet deze kit er heel echt uit.

Met dank aan Jan Willem Mol. Het is beslist een aanrader en ik geef hiervoor een cijfer 9,

Reviewer: Cees Knol

Verschenen in IPMS / PIM 2-2005

INTERNET:

http://www.luchtoorlog.be/me109f.htm

http://www.messerschmitt-bf109.de/index-1024.php