1943

 

saeta-mpm

MODEL : Hispano HA.200  Saeta 
MERK : MPM
SCHAAL:  1/72

VLIEGTUIGTYPE : Hispano Aviacion HA 200 Saeta
PRIJS MODEL : ongeveer  15 Euro
NIEUW: enige tijd in de handel
GESCHIKT: voor enigszins gevorderden
AANTAL VERSIES: drie
GELIJKENIS: De lengte klopt precies, de spanwijdte is inclusief tiptanks 2 mm te klein. De opgave in de bouwbeschrijving is kennelijk zonder tiptanks, want die klopt helemaal niet.
DETAILLERING: Heel redelijk. Een aantal kleine onderdelen is in resin uitgevoerd maar goed scherp. Panel lijnen zijn niet storend, maar wel aanwezig. De vleugeltjes aan de tiptanks kun je beter zelf maken.

BOUWBESCHRIJVING: Duidelijk zonder meer. De montage van het neuswiel leverde mij wat problemen op, omdat de opening veel groter was dan de diameter van de wielpoot. De grote rumte in de wielkast van het neuswiel heb ik grotendeels opgevuld om voldoende tegenwicht te krijgen. De vleugels en staartvlakken moeten als het ware "koud" aan de romp gelijmd worden. Goed uitrichten vereist dus zorg. De passing van de vleugels aan de romp behoeft het nodige schuur- en plamuurwerk. De canopy is spuitgietwerk, maar niet zo dik als we wel eens meemaken en goed passend.
DECALS: Er zijn prima decals (wel even vernissen) voor een Spaanse en een Egyptische versie van een soort demoteam, althans dat lijkt het. Daarnaast een gecamoufleerde Spaanse versie, die mijn voorkeur heeft omdat de beschildering van de andere twee versies mij een te grote uitdaging leek. Bovendien is een driekleurig schema leuker om te doen.

OPMERKINGEN: Tot nu toe wist ik alleen van het bestaan van een hele dure resin kit, zodat de komst van deze kit voor mij reden was om alsnog mijn collectie naoorlogse trainers uit te breiden.
LITERATUUR: Eric Stam heeft in de MIP van eind 1999 een artikel geschreven naar aanleiding van het uitkomen van deze kit. verder kon ik er niet zoveel over vinden. Het leek me in ieder geval aardig om naast dit informatieve artikel ook iets te schrijven over het echte bouwen van de kit. tenslotte zijn we modelbouwers of niet soms?

Reviewer:  Dick Boogaard

gepubliceerd in PIM4-2002