planet saunders roe sra1

Model : Saunders-Roe SRA/1
Merk : Planet Models (Tsjechie)
Schaal : 1/72

PRIJS:ongeveer fl.35,-  (17 EURO)
NIEUW:al enige tijd op de markt.
GESCHIKT VOOR: resin kit, maar niet moeilijk
AANTAL VERSIES: 1, decals voor alle drie de toestellen.
GELIJKENIS: goed, afmetingen op 1mm nauwkeurig.

DETAILLERING: Ingegraveerde panelling. De cockpit is kaal, maar de canopy is bijna helemaal dicht, zodat je weinig mist. Het uitklapmechanisme van de drijvers is wat simpel. De wielen kunnen beter vervangen worden door exemplaren uit de scrapbox. Voor het overige ziet het er goed uit. De canopy is vacform.

BOUWBESCHRIJVING:  De bouwhandleiding is simpel, maar voldoende. Alleen bij de drijvers is het even puzzelen. Die blijken tijdens het inklappen 180 graden te kantelen. Het toestel was onbewapend, dus geen gaten boren en kanonnen inbouwen! De beide rompdelen vertonen een flinke homp extra resin, die voorzichtig weggezaagd moet worden. De passing van de onderdelen is verder redelijk.
In de inlaatopening hoort nog een rooster, dat men zelf moet fabriceren. De canopy heeft volgens foto's maar twee kleine raampjes aan weerszijden, wat mij voor een jager geen goed idee lijkt.

DECALS: Zoals gemeld drie toestelnummers en de overige decals, alle prima van kleur en druk, maar erg kwetsbaar.

OPMERKINGEN:  De specificatie uit 1943 vroeg om een jetvliegboot/jager voor de strijd in de Pacific. Het eerste toestel vloog in 1947, de andere twee in 1948. De laatste vlucht vond plaats in 1950 met een landing op de Thames. Het spul vloog toch nog 830 km/h, ondanks de grote omvang. Dit is weer iets aparts voor de prototype-bouwers.

LITERATUUR:RAF Yearbook 1980 (zwartwitfoto)Reconnaissance 1990 nr. 20 (zwartwit foto en bechrijving)M.Taylor, Jet Fighters (kleurenfoto)M.Taylor, Fantastic Flying Machines (zwartwit foto)

Reviewer: Dick Boogaard

2000

sra-1-2