1835

aeroteam jak 11

Model : Jak-11  / Yak-11
Merk : Aeroteam
Schaal : 1/72

PRIJS: ongeveer € 15,-
NIEUW: al enige tijd in de handel
GESCHIKT: voor enigszins gevorderden.
AANTAL VERSIES: 3
GELIJKENIS: Totale indruk is goed, spanwijdte is 3 mm te groot, lengte is precies goed.
DETAILLERING: De met linnen beklede delen zijn als zodanig herkenbaar, de paneling in de rest van de onderdelen had iets fijner gemogen. het landingsgestel is zeer elementair, maar het origineel is ook nogal simpel. De cockpit heeft vrij veel interieur, waarbij ook de wanden van de cockpit compleet met spanten aanwezig zijn. De vleugels en staartvlakken zijn te dik. Ook de wieldeuren mogen door dunner materiaal vervangen worden. De passing van de canopy op de romp vereist wat voorzichtig schaafwerk.
BOUWBESCHRIJVING: De bouwbeschrijving is beknopt maar duidelijk, wat het bouwen betreft. De kleuraanduidingen voor de drie versies zijn door de slechte kwaliteit van het drukwerk moeilijk te ontcijferen. Op twee van de drie versies heeft het toestel een oranje-achtige band om de staart, die wel op de doos is afgebeeld, maar niet in de schilderinstucties. Daar staat tegenover, dat er een losse folder bij zit met duidelijke zwartwit foto's voor degenen die nog wat zaagwerk aan kleppen, motorkap en canopy willen verrichten
DECALS: Zoals gemeld, decals voor twee Tsjechische versies en een Egyptische. De decals zijn goed van kleur en scherpte en na eerst gevernist te zijn, laten ze zich prima opbrengen.

OPMERKINGEN: De Jak-11 en de Tsjechische licentiebouw waren samen goed voor een productie van tegen de 5000 stuks, Het ontwerp is afgeleid van de Jak-3 en dateert uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een trainer, die mijns inziens goed te vergelijken is met de Harvard.

LITERATUUR: In mijn bezit vond ik één specifieke profile maar wel in het Pools. De illustraties zijn matig bruikbaar, maar geven afbeeldingen van het toestel in diverse uitmonsteringen. De volgende boeken geven wat meer achtergrond:
- World military Aircraft since 1945. Uitg. Allan
- Letadla Ceskoslovensku Pilotu.
- Flugzeuge der NVA, Militärverlag der DDR.
- 80 jaar Russische Luchtvaart. Uitg. De Alk.
- Encyclopedia of World Military Aircraft. Aerospace.

Reviewer: Dick Boogaard

Externe link  http://www.warbirdalley.com/yak11.htm

1999

jak11