2742

 

mig-21-04719

MODEL  :  Mig-21 SPS/MF  "Fishbed" 
MERK :  REVELL  04719
SCHAAL :  1/32

PRIJS :   ca. EURO  25,-

NIEUW MODEL:
nee, dit model is al talloze eerdere keren door Revell uitgebracht, volgens mij al in de jaren zeventig!

ONDERDELEN:
Revell heeft de oorspronkelijke onderdelen aangevuld met een extra rekje onderdelen met o.a een betere schietstoel en een extra romprug voor de MF versie. Dit was ook al het geval met de kit doos no. 04771 met Servische en Kroatische decals. Het totaal aantal onderdelen is circa 120 en een prachtige decalsheet is het meest speciale aan de kit.

VERSIE:
deze kit is voor de Mig-21 MF c.q. Mig-21 SPS versie. De SPS versie lijkt sterk op de MF maar heeft een kleinere  romprug van eerdere versies en verder "blown flaps"; onduidelijk is hoe deze blown flaps extern herkenbaar zijn.
AEROFAX (zie referenties) suggereert dat het bijna niet te zien is en in ieder geval levert Revell hier geen aparte onderdelen voor bij dus storend lijkt dat niet. De SPS heeft mooie decals voor een spectaculair kleurenschema van de Mig-21-SPS zoals die vloog bij de Duitse Luftwaffe na de fusie van Oost- en West Duitsland (zie verder decals en het Aerofax boek). De MF kan ook uit deze kit worden gebouwd met de bredere romprug.

DETAILS:
de kit is gedateerd met bijna geen paneellijnen maar zowaar niet eens zo slecht; sommige onderdelen zijn verfijnd met een nieuw raampje met onderdelen.

SCHAALNAUWKEURIGHEID:
de mal van deze kit is zeer oud van oorsprong en verrassend goed v.w.b. hoe de kit er uiteindelijk uitziet. Echter, na de val van de muur zijn er wel de nodige onnauwkeurigheden te ontdekken. Dit is ook niet gek met het beschikbaar komen van detail-informatie. Het voert te ver dit nader te beschrijven in detail, maar in hoofdlijnen komt het erop neer dat de romp in het midden 3 mm te smal is en de vormen van wielbakken, staartvlakken en bij de cockpitkap voor verbetering vatbaar zijn. Kijk voor een bouwverslag (in het engels) op http://designer.home.xs4all.nl/models/mig21/mig21.htm

DECALS: zeer mooi uitgevoerd, met twee keuzes:
-1- een gecamoufleerde Mig-21 MF van Oost Duitsland NVA JG-1 nog voor de val van de muur;
-2- een demokist SPS versie van JG-1 BundesLuftwaffe met prachtig witte basis en oranje/geel schema die compleet in decals wordt bijgeleverd; de decals op bijna A4 formaat zijn mooi dun en van de bekende goede Cart-o-graph drukker uit Italy.

CONCLUSIE:
Wie de kit "recht toe" uit de doos bouwt zal als men kiest voor het spectaculaire witte/oranje schema zeker niet ontevreden zijn. Concurrentie is er wel van de diverse Trumpeter kits op 1/32, die zijn beter en veel gedetailleerder, maar tegelijk vele malen duurder.

REFERENTIES:
a/ AEROFAX Mig-21 Fishbed, Gordon & Gunston, ISBN 1 85780 0427  uit 1996 met een gedetailleerde historie en prima tekeningen;
b/ Verlinden Lock-on 21 van de Mig-21MF met mooie detailfoto's;
c/ BUNRIN-DO 11/1974 over de Mig-21 met speciale oudere foto's;
d/ 4+ Publications Mig-21, ISBN 80-900708-09 uit 1991 met Tsjechische migs en detail foto's;

Met dank aan Revell voor het recensie exemplaar,

Reviewer:  Meindert de Vreeze

Kijk voor een bouwverslag op http://designer.home.xs4all.nl/models/mig21/mig21.htm