2449

x4-boxt

MODEL  : Northrop X-4 Bantam
MERK : MPM
SCHAAL : 1/72

PRIJS :  geschat Euro 13,50

NIEUW: ja
GESCHIKT VOOR: enigszins geoefende bouwers.
AANTAL VERSIES: 3, de NACA-versie, de Northrop fabrieksversie en de USAF-versie.
GELIJKENIS: De spanwijdte klopt op de millimeter, de lengte is wat lastiger vast te stellen, maar lijkt ook te kloppen. De totale indruk is goed.
DETAILLERING: Het vliegtuig is van zich zelf redelijk simpel, maar de ingegraveerde paneellijnen geven wat cachet aan het geheel. De inlaten zijn voor zo'n simpel model goed gedetailleerd. De cockpit is elementair, maar kan goed opgeknapt worden. De canopy klapt omhoog met een deel van de romphuid, de canopy (helaas spuitgiet en een beetje dik) omvat dan ook een stuk romp.
BOUWBESCHRIJVING:  Eenvoudig, maar voldoende.
DECALS: Voor zo'n klein kitje, 10 cm lang en 11 cm spanwijdte, zitten  er verrassend veel decals bij. Ze zijn zoals gebruikelijk erg teer en moeten eerst een laag vernis hebben. De kleuren zijn prima.
OPMERKINGEN: Langzamerhand ontstaat er een hele serie X-vliegtuigen, waarbij de Tsjechische fabrikanten het leeuwendeel leveren. De X-4 6676 werd in 1948 afgeleverd, na een periode van technische problemen. Die bleven aanhouden, de drie vluchten die er mee werden gemaakt, werden alle afgebroken wegens mankementen. Het tweede toestel 6677 maakte 82 vluchten, maar bleek onder bepaalde omstandigheden instabiel. Wegens hardnekkige brandstoflekkages werd ook het tweede toestel afgedankt.

LITERATUUR:
Jay Miller, The X-planes;
A.Robinson, Enclopedia of American Aircraft;

bouwverslag Meindert: http://designer.home.xs4all.nl/models/x4/x4.htm

Reviewer:  Dick Boogaard

1999