seahawk-mpm

Model :   Hawker Seahawk
Merk :     MPM
Schaal :  1/72

Prijs:       fl. 30,=

SOORT: Spuitgietmodel (short run)
NIEUW MODEL: Ja, mei 2001

 

AANTAL ONDERDELEN: 36 in lichtgrijs polystyreen en 1 transparante canopy
DECALS: 3 versies. 2 Engelse marine lucht-vaart-dienst (waarvan 1 met markeringen van het Suez-kanaal conflict) en 1 Indiase marine luchtvaart-dienst.
GELIJKENIS MET HET ORIGINEEL: Zeer goed. Het model komt overeen met de schaal-tekeningen in boek uit de Warpaint serie.
DETAILLERING: Netjes ingegraveerde paneellij-nen.
PASSING: Redelijk tot goed. Over het algemeen is de passing van de onderdelen goed te noemen. Alleen de passing van het rompachterstuk met de voorkant van de romp laat te wensen over.

 

BOUWBESCHRIJVING: Het geheel begint met een korte geschiedenis van de Seahawk in 4 talen. Daarna volgt een overzicht van de gietbomen met de genummerde onderde-len (op de plastic gietramen zijn geen nummers weergegeven). Vervolgens wordt in 6 stappen duidelijk aangegeven hoe de onderdelen in elkaar gelijmd moeten worden. Ten slotte volgen er voor de drie versies 4-zijden aanzichten met schilderinstructies en informatie over het plaatsen van de decals. MPM geeft niet aan of er gewicht in de neus geplaatst moet worden. Omdat ik het toch niet vertrouwde heb ik de bijgele-verde schiet-stoel vervangen door een witmetalen schiet-stoel van Aeroclub.

 

OPMERKINGEN: Het short-run injectie proces is wat minder geschikt voor de kleine detaillerings-onderdelen zoals de deklandingshaak, het onderstel en de wieldeuren. Persoonlijk zou ik deze vervangen door onderdelen uit de onderdelendoos of plasticcard.

 

REFERENTIES: In de doos van MPM zit een flyer die de koper er op atten-deert dat 4+ publications een boek over de SeaHawk heeft uitgebracht ISBN 80-902559-3-0 (cockpitfoto's daaruit achter op de doos - red.). Daarnaast heeft Hall Park Publications in de Warpaintserie een deel over de SeaHawk uitgebracht (Nr29).

 

IPMS walkaround: http://www.ipms.nl/walkarounds/walkaround-vliegtuigen-jets/645-walkaround-seahawk.html

Conclusie: een heel leuk en behoorlijk goed model,

 

Reviewer :  Peter Rozendal

 

1999