revell rafale 04549

Model :   Dassault Rafale B (two seater)
Merk :     Revell (doos nr  04549)
Schaal :  1/48

Prijs:  fl.  34,95

NIEUW:           Gedeeltelijk
GESCHIKT VOOR:        Beginnende en gevorderde bouwers
GELIJKENIS:      Zeer goed
ONDERDELEN:    172 waarvan 21 transparant
AANTAL VERSIES: 1

DETAILLERING: Bij het opendoen van de doos valt op, dat er een plakkertje aan de onderkant van de romp zit; dit is bedoeld om een antenne die daar zit te beschermen! Vergelijking met de doos van de eenzitter laat zien, dat 3 gietramen hetzelfde zijn, en twee nieuwe gietramen de onderdelen leveren om de tweezitter te kunnen maken.
De uit 5 delen bestaande schietstoelen zijn zeer goed gedetailleerd, evenals instrumentenpanelen en cockpit. Ook de rest van de onderdelen zijn zeer strak gegoten. Af en toe lijkt het op resin! De bewapening is ook zeer compleet: twee Apache kruisvluchtwapens, Magic en Mica raketten, en twee soorten droptanks maken de keuze nog lastig.
DECALS: Een velletje met bijna 200 afzonderlijke decals, waarvan 3 verschillende versies te maken zijn. Een Rafale  B-01 (prototype, waarvan 2 versies), een Rafale B-01 als testvliegtuig voor  de luchtmacht, en een Rafale B in operationele kleuren. Overigens zijn er twee kleurenschema's mogelijk: helaas zijn deze weergegeven in de weinig verkrijgbare Revell kleuren!

BOUWVERSLAG: De beide cockpitten gaven weinig moeite; de voorste kan men zelfs vastklikken zonder lijm! De schietstoelen heb ik samen met de cockpitten matzwart geschilderd, en later ge dry-brushed.
Er is veel gezegd en geschreven over de inlaten. Ik heb ze eerst precies op elkaar gelijmd, een nacht laten uitharden. Intussen had ik de beide bovenste vleugeldelen (27,31) aan de bovenste romphelft (15) geplakt.
Vervolgens de beide inlaten aan de onderste romphelft (16) gelijmd, waarbij de passing aan de onderkant het belangrijkst is. Als beide romphelften dan op elkaar geplakt worden, geeft dit een zeer mooi resultaat, slechts wat vijlen op de naden, en het grootste gedeelte zit goed in elkaar.
Het onderstel is ook zeer mooi, het monteren geeft weinig problemen. Het goed bekijken van  (de weinige) foto's  geeft een idee van de kleuren. Nu nog hier en daar enige antennes erop en de Rafale is klaar. Het enige wat nu nog gedaan moest worden, is de bewapening. Dit kostte ook wel wat tijd; wat te denken van een uit 13 delen bestaande Apache kruisraket?

Na het aanbrengen van bewapening en eventuele droptanks, kon er geschilderd worden: Humbrol 126 werd de basiskleur, met als camouflagekleur een donkere versie, bijvoorbeeld Humbrol 125.
Na het  licht weatheren en het intekenen van de paneellijnen was het tijd voor de decals; hier ben ik wel een paar avondjes zoet mee geweest! Maar het eindresultaat mag er dan ook zijn: een mooi model van een Franse jager, die misschien bij onze luchtmacht ook nog eens vliegt.................

Conclusie: Nadat Revell  eind 1999 met de Rafale eenzitter uitkwam (zie de review in Pim 2000/1), moesten we een jaar wachten op de tweezitter; dit wachten is niet voor niets geweest! Ook dit model is z'n geld meer dan waard, en zelfs voor niet-Franse bouwers interessant als je eens een model zonder problemen wil bouwen!

Reviewer:  Rene Erhart

1999

De doos is in 2008 uitgebracht met een nieuwe Tiger decalsheet (kit no 04610):

rev-rafale-col