3726

ital-ab412-box

Model : CH-146 Griffon / Agusta Bell AB-412

Merk : Italeri (cat.nr. 084)

Schaal : 1/72

Prijs: fl. 19,95

Soort: Spuitgiet

Nieuw model: Ja

Geschikt voor: Beginners

Aantal delen: 99, lichtgrijs en doorzichtig plastic

Aantal versies: 3: CH-146 (Bell 412) Canadese strijdkrachten, AB 412 Italiaans leger, AB 412 SP Klu SAR uitvoering. Het enige uiterlijk verschil tussen Agusta en Bell 412 is aanwezig: deurtje van de bagageruimte rechts in de staartboom bij de Italiaanse versie.

Decals: 3 versies. Bij Nederlandse versie ontbreekt een roundel bovenop de motorbehuizing, midden op de rode streep. Gele chevrons onder de romp ontbreken. Opschrift SAR en roundel onder de romp ontbreken. Blauw van de roundel en biezen iets te licht van kleur, is ongeveer ExtraColor X23.

Schaalnauwkeurigheid: Romp zeer goed, rotor 2 mm diameter te klein, rotorbladen iets te smal.

Gelijkenis: Goed.

Detaillering: Zeer netjes, interieur aangekleed aanwezig. Schuifdeuren kunnen open gezet worden.

Passing: Goed

Bouwbeschrijving: Duidelijk. Wel een paar foutjes: onderdeel 89B hoort niet bij de versie B, maar bij versie C. Soundproofing materiaal in de cabine ('wafelpatroon') is niet FS 34227 bleekgroen, maar lichtgrijs van kleur. Onderdelen 41A en 54A (wire cutters) zijn niet gemonteerd op Nederlandse AB 412 SP. Antennes zijn van iets andere types. Strepen op de tailrotor zijn niet rood, maar zwart. Onderzijde niet geheel rood, maar rood loopt in een punt uit die raakt aan de overgang romp-staartboom, wel voorzien van de blauwe bies. Roundel onder de romp moet in deze uitlopende punt geplaatst worden (met scheiding blauw/rood in de vliegrichting), niet tussen de skids. Tailguard (sprietje) aan de staart moet zwart zijn. Rotorkop is lichtgrijs i.p.v. gun metal.  Rotorbladen van de Klu zijn van onderen zwart, van boven wit (3x) en één rood!, wel met gele tips. Bovenop de het rompdak lopen zwarte walkways. De losse neusradar is iets te lang (2 mm) en eigenlijk te smal (3 mm).

Opmerking: Een opvallend detail ontbreekt: de opblaasbare drijvers aan de aangepaste skids. Deze moeten helemaal zelf gemaakt worden. (opm: het schijnt zo te zijn dat deze skids i.v.m. lierproblemen worden vervangen door andere skids...) Ook het 'Nightsun' zoeklicht onder de neus ontbreekt: Klu kisten vliegen vaak zonder, maar dan blijft wel de ophangbeugel gemonteerd. Overnemen uit bijv. de Matchbox/Revell Chinook. Ook de bolle zijramen ontbreken in schuifdeuren (rechts achterste, links voorste raam). De cargohaak onder de romp ziet niet op een verhoginkje, maar in een zwarte holte (well) gemonteerd.

Overall commentaar: een prima kit waar we blij mee mogen zijn! De rotor ziet er netjes uit. Jammer van de zaken die ontbreken, maar er is niets ernstigs bij.

Reviewer: Maarten Schönfeld

1997

ab412 1

kijk ook bij de Revell AB-412 recensie...