2181

academy me 163 fa174

Model:   Messerschmitt Me 163B/S Komet

Merk :    Academy (doos nr. FA174)

Schaal : 1/72

Prijs: fl. 12,95

Nieuw model: Ja, maart 2000 uitgekomen.

Geschikt voor: beginners en gevorderden.

Aantal delen: 40 voor de Komet, 18 voor de Scheuchschlepper.

Aantal versies: een- en tweezitter, en een Scheuchschlepper trekkertje.

Schaalnauwkeurigheid: spanwijdte 1 millimeter te klein, romp waarschijnlijk 2 mm te kort (als de bronnen kloppen).

Gelijkenis: zeer goed, de Scheuchschlepper kan ik echter niet goed beoordelen.

Detaillering: fraai, vergelijkbaar met de beste Japanse dozen, mooie gegraveerde lijnen, mooi gedetailleerde cockpit.

Passing: zeer goed, met als uitzondering onderdeel D4 dat te groot en te breed is (flink schuren). De paneellijnen bij de deling van de rompachterkant sluiten niet perfect aan.

Bouwbeschrijving: netjes en overzichtelijk.

Schilderinstrukties: drie opties:

Decals: mooi setje, met naast de drie decalopties ook een set witte nummers. Geen hakenkruizen. Complete en leesbare set stencilling. De decals willen echter niet in de paneellijnen trekken, ook niet met vijf lagen Micro Sol. Mijn setje was helaas niet goed gecentreerd, maar een tweede kit had een perfect gedrukte sheet.

Aanbevolen aanpassingen: Ik heb de mijne bijna recht uit de doos gebouwd, en dan heb je al een zeer fraai modelletje. Ik heb onderdeel A7 weggelaten in de cockpit; dit is een pomphandel, maar die is zo groot uitgevallen dat het een tweede stick lijkt. Verder heb ik de pitotbuis vervangen door een zelfgemaakte van staaldraad, en een 'flosje' toegevoegd aan de radio-antenne. Als je een perfecte Komet wilt bouwen, dan zijn er een aantal kleine dingetjes te verbeteren. De doorkijk tussen de achterste ruitjes moet geblokkeeerd worden (verticale schotjes toevoegen), de cockpitkuip zit iets te diep in de romp, de armpjes van de ski zijn lomp, de scharnieren van de canopy ontbreken, de velgen lijken niet op de echte, het merendeel van de paneellijnen op de vleugel moet opgevuld worden (houten vleugel !), het linnen-effect van de roeren mag iets gereduceerd worden, de IFF antenne onder de linkervleugel moet worden toegevoegd, de glazen pantserplaat is te dun uitgevoerd, het voetje van de pitotbuis moet verkleind worden, de elevons horen een spleet te hebben.

Opmerkingen: Eindelijk aflossing voor de 23 jaar oude modellen van Airfix en Heller. Academy heeft bij het ontwerpen van deze kit zeer duidelijk inspiratie opgedaan bij het 1/48 model van Trimaster/Dragon/Revell; het model is nagenoeg identiek opgebouwd en gedetailleerd. Maar daardoor is de kleinere versie ook erg mooi geworden. De Scheuchschlepper lijkt veel op die van de Heller kit, maar is iets mooier gedetailleerd.

Documentatie: Aero Detail 10: Messerschmitt Me 163 & Heinkel He 162, en mijn website: http://robdebie.home.xs4all.nl/me163.htm

Conclusie: Een prachtig modelletje voor een zeer beschaafd bedrag. Helaas zijn er nog maar weinig aftermarket decals te koop. Hopelijk komen die snel!

Reviewer: Rob de Bie

2001

acme163b