1770

jak17-sh

Model : Jak-17

Merk : Special Hobby (Tsjechisch)

Schaal : 1/72

Soort: Spuitgiet

Bouwbeschrijving: Duidelijke exploded views met gedetailleerde kleuraanduidingen.

Decals: Voor een Russische, Tsjechische en Poolse versie met een redelijk aantal kleine decals voor opschriften. De decals zijn prima van kleur, goed gedrukt, maar dun. Voorzichtig hanteren dus.

Opmerkingen: De Jak-17 is een verbeterde versie van de Jak-15. De Jak-15 was een typisch geval van improvisatie. Een Jak-3 propellerjager werd voorzien van een in "licentie" gebouwde Duitse straalmotor, een beschermplaat onder de romp en een ijzeren staartwiel tegen het aanbranden. Begrijpelijkerwijs hadden piloten nogal wat aan te merken op het lawaai van het staartwiel op een betonnen oppervlak en op de nadelen van een staartwiel in het algemeen. De Jak-17 beoogde een en ander te verbeteren. Onder de neus werd vrijwel letterlijk een neuswiel geplakt. Tevens werden de hoofdwielen verder naar achteren geplaatst. Vanwege deze aanpassingen verdween er brandstofruimte en moesten tiptanks worden aangebracht. Ook de staartsectie moest worden aangepast. De Jak-17 is dus duidelijk verschillend van de Jak-15.

De kit bevat vrij weinig onderdelen, die met stevige stukken plastic aan elkaar verbonden zijn. De passing is goed en de detaillering van romp en vleugels is redelijk. Het cockpit-interieur wordt geleverd in resin-onderdelen en geeft een goede basis voor verdere aankleding. De vac-form canopy is heel helder, maar ook erg dun. Voorzichtig bewerken dus, want de kunststof is nogal bros.

De afmetingen van het gebouwde model wijken hooguit een millimeter af van de juiste waarde. Voor de echte liefhebbers is er de uitdaging om er een tweezitsversie van te maken. Dit type had de twijfelachtige eer boven Korea als eerste jet in een nachtelijke confrontatie door een andere jet te worden neergehaald. Aangezien de trainer niet bewapend was, is de term gevecht echter niet op zijn plaats.

Samenvattend: een simpele, maar leuke kit, die duidelijk iets toevoegt aan het bestaande aanbod.

Geraadpleegde Literatuur: Ilustrovana Historie Letectvi, uitg. Triada

Reviewer: Dick Boogaard

2000