atlantic-mach2-box

Type:    Breguet Atlantic

Merk:    MACH2

Schaal:  1/72

Het Franse merk MACH 2 heeft in 1991 een 1/72 spuitgietmodel van de Breguet Atlantic uitgebracht met een beperkt oplage. Het model was toen vrij prijzig (circa F100,-) en slechts hier en daar (in het buitenland) verkrijgbaar.

 

Ondertussen heeft Revell Duitsland in 2003 een heel goed Breguet Atlantic 1/72 model uitgebracht. Deze is echt veel beter en ook beter te bouwen! Mijn modelbouwvriend Meindert de Vreeze heeft de Revell 1/72 kit gebouwd. Kijk hier voor zijn bouwverslag... [ externe site ]

atlantic-mach2-instructions

atlantic-mach2-parts

De decals zijn summier voor alleen een Franse Aeronavale kits. (Dutch Decal heeft sets uitgebracht voor een MLD Atlantic).

Het basis model is uitstekend van vorm en de afmetingen zijn goed. De bouwbeschrijving is erg summier en de decals zijn voor een Aeronavale kist (die verder niet bruikbaar zijn voor de MLD versie). Over het algemeen is de passing goed, maar hier en daar moet er wat geschuurd en geplamuurd worden en overtollig flash plastic worden weggehaald. Voor een wat geoefende modelbouwer hoeft dit model geen problemen op te leveren.

Opvallend zijn de extra details zoals wielbakken in de gondels en vrij goede oppervlakte detaillering in de vorm van fijne ingegraveerde panelling. Zoals aan ieder model is er toch nog wel wat te verbeteren:

  • vijl de opgedikte platen op de romp bij de propellers wat dunner
  • het achterste koepel raampje moet iets verplaatst worden naar voren . Maak het oude gat dicht met wat plaat en plamuur en boor twee nieuwe gaten.
  • het model heeft geen paspennen. Lijn alles dus goed uit!
  • breng de kleine antennes aan o.a twee aan de linker vleugeltip, en twee pijlvormige antennes aan de rechter vleugeltip.
  • breng de draadantenne aan die loopt van de tip van de staart naar de tips van de horizontale staartvlakken. Ook loopt er een aftakking naar de romp aan beide zijden.
  • vergeet de drie pitotbuizen op de neus niet, evenals de pitot aan de staart en aan de linkervleugeltip.
  • breng ook twee ruitenwissers aan, de anti-collision lampen (meestal rood) en de vleugeltip lampen (rood/groen) van Kristal Clear.
  • het aanbrengen van de static dischargers aan de tips doet het heel goed.

Bouwverslag van de MACH2 kit maar ook historie en tekeningen stonden in de IPMS MIP 1992-3:

Download hier het IPMS Modelbouw in Plastic artikel:  atlantic-mip1992-3.pdf [PDF]

pdf-logo

 

Auteur: Bas Damen

Uit oude MIP 1992

Kijk voor informatie over de Atlantic in MLD dienst op de IPMS Nederland NedMil pagina's hier...


 

Wat foto's van het MACH2 model in aanbouw:

atlantic6

 

Er moest flink geplamuurd en geschuurd worden.

atlantic4

De remkleppen en flaps werden ook los gezaagd.

atlantic3

atlantic2

atlantic1

Nog een hele klus te gaan