2998

 academy-sturmo-c

MODEL: Ilyushin IL-2  Shturmovik
MERK:   Academy no. 12417
SCHAAL: 1/72 

Prijs € 14,95.

Aantal onderdelen circa 115.

Dit is een nieuw model van de beroemde Ilyushin Shturmovik. Over de gebrekkige transcriptie naar Stormovik op de doos hoeven we gelukkig verder niet uit te wijden, want waar het om gaat is natuurlijk het plastic. Al meteen bij het openmaken van de doos ziet dat er goed uit: de sprues zijn keurig verpakt en de decals hebben een eigen plastic hoesje om ze te beschermen. Dit toestel was aanvankelijk ontworpen als eenzits aanvalsvliegtuig dat helemaal van metaal was gemaakt. Al snel bleken er twee dingen heel duidelijk. Er moest een rugschutter bijkomen en het metaal raakte op. Daarom werden de Shturmoviks vanaf begin 1942 geproduceerd met een houten bekleding op een deel van de vleugels en het achterste deel van de romp. Ook werd er medio 1942 een plek voor een rugschutter gemaakt. Dat ging aanvankelijk erg simpel: achter de cockpit werd gewoon een gat gezaagd en daarin kwamen een stoel en een machinegeweer. Academy levert met deze kit een model van de metalen Il-2 zoals die tot begin 1942 werd gemaakt.

Bouw

De bouwbeschrijving is uitgebreid en duidelijk. De passing van de onderdelen is goed. Ook de kleinste onderdeeltjes passen direct. Het gietwerk is uitstekend, er is geen flash en de gietnaden zijn minimaal. Kortom, dit bouwt lekker weg. De vleugels worden zodanig aan de romp gezet dat een eventuele kier de rechte paneellijnen volgt en dus keurig en makkelijk is weg te werken. De cockpit is voorzien van een redelijk compleet interieur voor deze schaal.

Schaalnauwkeurigheid

academy-sturmo-a

De schaalnauwkeurigheid is heel goed. De kit valt precies op de schaaltekeningen in het boek Il-2/Il-10 van de Poolse uitgever Seria Pod Lupa.

Aantal versies

Er zijn decals voor maar liefst elf uitvoeringen. Helaas zijn de schilderinstructies niet helemaal accuraat. Voor een aantal versies wordt namelijk aangegeven dat het toestel bruin met groen geschilderd moet worden. Echter, alle deskundigen zijn het er inmiddels over eens dat er in 1941 en vroeg in 1942 geen bruin-groen gecamoufleerde Shturmoviks rondvlogen. De standaardkleuren voor de periode dat dit type rondvloog waren groen met daaroverheen zwarte camouflage en later in 1942 ook wel groen met daaroverheen donkergroene camouflage. Het decalvel zelf is zeer uitgebreid, zelfs Duitse en Hongaarse decals zijn aanwezig. Ook zijn er decals voor een toestel met een geïmproviseerde plek voor een schutter.

Net als in het echt moet je daarvoor zelf een gat zagen achter de cockpit en daar een 12,7 mm machinegeweer opzetten. De onderdelen hiervoor ontbreken, maar wie zelf zo'n gat wil gaan maken ziet ook niet op tegen het zelf bijeensprokkelen van een stoeltje, ring en machinegeweertje.

Conclusie

Dit is een mooi gedetailleerde kit van één van de beroemdste gevechtsvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het decalvel alleen al is zeer de moeite waard. Bovendien bouwt de kit makkelijk, de passing is erg goed en de maatvoering uistekend. Kortom, wat verwacht je nog meer van een 1/72 kitje? Misschien toch alle onderdelen voor de versie met de schutter?

Bronnen Il-2/Il-10, Seria Pod Lupa, Wroclaw.

REVIEWER: Almer Regter

augustus 2010

 


 

Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!