2661

rev-puma-144b

Merk: Revell
Doosnummer: 04047-0389
Schaal: 1/144

Soort: Spuitgiet
Onderdelen: 58 in grijs polystyreen en 11 in doorzichtig poly.
Nieuw model: De uitvoering wel, maar het model is al eerder in 2002 uitgegeven. Geschikt voor: Beginners en gevorderden, maar veel erg kleine onderdelen.
Passing: Zeer goed.
Aantal versies: Twee, een Puma van No. 230 squadron RAF in Nato Tiger meet 2005 beschildering en een uitvoering van No. 33 squadron van RAF Benson 2005.
Schaalnauwkeurigheid: Goed, maar op deze schaal is dit moeilijk te bepalen.
Bouwbeschrijving: Van de ons bekende Revell-kwaliteit met een stukje historie over de echte helikopter. De opgegeven kleuren zijn weer op basis van Revells eigen fabrikaat. In dit geval heb ik de Revell-kleuren gevolgd, want ik ben in het bezit van een complete range Aqua color en dat werkt heel goed. Vooral met het penseel en om kleine details uit te werken want de verf droogt snel. Verder bestaat de beschrijving uit drie pagina’s bouw en twee pagina’s decal- en schilderinstructie.
Decals: Dit is een zeer fraai vel van Daco met daarop de Tiger strepen en veel (te) kleine data-informatie. Detaillering: Detaillering is zeer goed, zeker voor deze schaal. De Puma heeft een compleet interieur in de cockpit en cabine, de schuifdeuren kunnen opengezet worden en er is een grote hoeveelheid aan antennes en andere uitstekende zaken.
Bouw: De bouw is redelijk eenvoudig en begint uiteraard met de binnenkant. In zes stappen wordt de binnenkant van de cockpit en cabine gebouwd met daarin de bijbehorende stoelen en stuurhandels. Als je van plan bent om de deuren open te zetten kunnen die zaken geschilderd worden. De wielen moeten al halverwege de bouw aangebracht worden. Het is dus oppassen dat ze in het vervolg van de bouw en het schilderen er niet afbreken. Eventueel Tamiya-tape eromheen doen ter bescherming. De cockpitramen passen goed. Ze moeten voor het spuiten goed afgeplakt worden met Tamiya-tape of Maskol, dit is even een secuur werkje. De rotor gaat ook goed in elkaar. Die heb ik los op het model geplaatst, dus onderdeel 13 (het contra schijfje) niet aanbrengen zodat de rotoras nummer 11 er los ingestoken kan worden. Dit is ook makkelijker bij het transporteren van het modelletje. Het model wordt in tijgergeel/oranje (bovenkant) en wit (onderkant) geschilderd en dan voorzien van de tijgerstrepen en andere decals. Voor de optie met open deuren zijn er aparte strepen om op de deuren aan te brengen. Daarna nog de strepen bijwerken met zwarte verf en uiteraard nog de andere details zoals de lichten en staartboom schilderen en detailleren.
rev-puma-144a
Conclusie: Een heel leuk model dat als een klein miniatuurtje de vitrine in gaat en van deze schaal gaan er héél veel in! Als ik een cijfer moet geven dan krijgt deze kit een 8 van mij want het was best wel leuk om dit te bouwen na mijn Trumpeter A-10 Thunderbolt II in schaal 1/32. Revell bedankt voor het beschikbaar stellen van het model en het Modelbouw Magazine voor de Revell Aqua Color set.

Reviewer: Cees Knol

Verschenen in IPMS / MIP 2007-2