2393

trumpeter-lightning-a

MODEL: BAC Lightning F-6/F-2A

MERK: Trumpeter

SCHAAL: 1/72

Doosnummer 01654.

Prijs Ongeveer € 19,00.

Soort:  Spuitgiet.

Het origineel

In 1954 waren de eerste jets eigenlijk nog maar net operationeel en het prototype van de English Electric (later British Aircraft Corporation ofwel BAC) Lightning was een enorme sprong voorwaarts. De verticale opstelling van beide motoren in de romp zorgde voor een veel betere stroomlijn dan andere toestellen en gaf de Lightning een zelfs voor deze tijd zeer indrukwekkende topsnelheid van Mach 2,2. Het toestel heeft vanaf 1960 vele jaren dienst gedaan bij de RAF en in andere landen en onderging in de loop van die jaren vele wijzigingen en aanpassingen. Handicaps waar de Lightning mee is blijven worstelen waren het gebrek aan actieradius en een weinig effectieve bewapening.

Het model

De Lightning van Trumpeter in de schaal 1/72 is een welkome aanvulling voor de bouwers van Royal Air Force toestellen. De kit is uitgevoerd in de bekende Trumpeter kwaliteit met fijne ingraveerde paneellijnen. Het geheel ziet er bijzonder goed uit en recht uit de doos kan het al een mooi model worden.

Aantal versies : 2 , te weten Lightning F.2A XN781, 19 Sqn. RAF met een groene bovenkant en grijze onderkant of Lightning F.6 XR753, 23 Sqn. RAF in een blanke uitvoering.

Aantal onderdelen

De kit bestaat uit ongeveer 90 onderdelen in grijs plastic en een aantal, waaronder uiteraard de kap en het windscherm, uit doorzichtig plastic. Het is mooi gevonden dat ook de Firestreak raketten in helder plastic zijn uitgevoerd waardoor de doelzoekkop mooi doorzichtig kan worden gelaten. De Red Top raketten zijn gewoon in grijs plastic uitgevoerd.

Opmerkingen

De romptank kan in twee verschillende uitvoeringen worden gebouwd omdat de F-6 in eerste instantie niet met kanonnen was uitgerust, maar later in de tank twee Aden kanonnen kreeg. Daarmee komen we meteen bij een probleem van deze kit aan. De romptank is veel te groot en geeft het model het aanzien van een zwangere eend. Beter is om deze tank te vervangen door een ‘aftermarket’ tank van Heritage Aviation.

Een tweede probleem is dat ook het achterste deel van de romp door Trumpeter niet helemaal goed is weergegeven. Ook voor dit deel zijn ‘aftermarket’ setjes te verkrijgen, maar dit is natuurlijk geen onmisbare zaak om de kit te kunnen bouwen.

De cockpit is erg mooi uitgevoerd en kan goed tot zijn recht komen omdat de cockpitkap opengezet kan worden. Conclusie Ondanks beide bezwaren tegen de afmetingen van tank en romp is deze Lightning een mooie kit die het goed kan opnemen tegen die van Revell/Hasegawa en Airfix.

Trumpeter brengt nog meer versies uit van de Lightning in schaal 1/72, zodat er een hele reeks modellen van deze bekende Britse jager kan worden neergezet.

REVIEWER: Henk Hirs   

mei 2010

li-decals

li-p4

li-p1

li-p2