mpm-meteor-3

MERK: MPM

SCHAAL: 1/72

TYPE: Gloster Meteor Mk. 4

Doosnummer 72558 • Spuitgiet • 62 onderdelen • Circa € 22,-

De Britse Gloster Meteor Mk. 4 is een nieuw model (2009) van MPM. Dit is een welkome uitgave ter vervanging van het toch wel flink gedateerde FROGmodel. Net als de Meteor Mk. 8 is ook dit model eveneens uitgegeven door ExtraTech.

Alle paneellijnen zijn netjes ingegraveerd en lijken goed overeen te komen met de tekening van Warpaint. De passing heb ik niet onderzocht, maar er zijn wel erg kleine paspennetjes op de romp en vleugeldelen. Bij de tanks ontbreken deze echter. Verder is toch wel minpuntje dat de “glazen” onderdelen niet apart verpakt zijn. De decals zijn dat daarentegen weer wel. Vanuit de doos kan je drie versies bouwen, één Belgische uitvoering en twee RAF-versies. Er zitten zowel een buiktank als twee vleugeltanks bij. De schaalnauwkeurigheid van de spanwijdte lijkt te kloppen met de tekeningen in Warpaint. De lengte van de werkelijke kist is 12,50 m, omgerekend naar schaal 1/72 is dat 17,36 cm.

De romplengte van de kit is met 17,5 cm ruim 1 mm te lang, ik vind dat zelf niet onoverkomelijk.

De bouwbeschrijving is keurig en duidelijk. De plaatsen van de onderdelen op de rekken zijn aangegeven. De plaatsing van het instrumentenpaneel zou wat mij betreft iets duidelijker kunnen.

Conclusie

Een zeer welkome aanvulling voor de bouwers van oude straaljagermodellen en voor de bouwers van Nederlandse militaire vliegtuigen. Jammer dat er geen Nederlandse decals bij zitten, misschien dat het Dutch- Decal of Flevodecal stimuleert om een setje voor de Meteor Mk. 4 uit te brengen (Dutch- Decal heeft jaren geleden set 72041 uitgebracht met decals voor onder andere een Meteor Mk. 4).

REVIEWER: Wilko Jonker     

zomer 2011

mpm-meteor-2