2110

revell-strikemaster-a

MERK: Revell

SCHAAL: 1/72

UITVOERING: BAC 167 Mk.80 Strikemaster met Revell Limited Edition 40 jaar IPMS-Nederland en 10 jaar DPMV

Wat is het bijzondere aan deze Revell-kit? Het is een uitgave ter gelegenheid van de jubileumviering van de bovengenoemde twee verenigingen en daarvoor in een stevig doosje met een aparte opdruk verschenen. De oplage van deze voormalige Matchbox-kit is beperkt tot 500 stuks. In tegenstelling tot de twee kleuren plastic frames zoals bij Matchbox gebruikelijk heeft Revell twee kleuren plastic gemengd waardoor elk Strikemaster-model een eigen identiteit krijgt. De cockpitbeglazing is helder. Een Duitstalige bouwbeschrijving en de afbeeldingen zijn overgenomen van Matchbox. De decalset is van Cartograf en biedt de bouwer de keuze uit een Strikemaster in de kleuren van de Royal Saudi Air Force of Royal Oman Air Force.

Wie de doos ongeopend laat heeft in ieder geval een verzamelitem: gefeliciteerd! Wie de doos opent zoals ik heeft een uurtje leuk bouwplezier! Het is een oude Matchboxkit, dat is snel duidelijk en het zal een ieder niet verbazen dat ook de verzonken paneellijnen grof zijn, er zijn ook een paar opliggende lijnen en wat smeltdeukjes bij de paspinnen. De passing van de onderdelen is redelijk. De bijgeleverde decalset is van een andere wereld. Strak, goed gecentreerd en het instrumentenbord met veel detail is naar mijn mening indrukwekkend. Het geeft het model voor wie er in kijkt een flinke plus. Het nodigt dan ook uit de rest van de cockpit verder wat op te vrolijken met iets meer details. In mijn geval van scratch of van overgehouden onderdelen uit andere kits.

Bij de bouw zijn verder geen bijzonderheden op te merken, alles past redelijk. De luchtinlaten moesten wel bijgewerkt worden anders komen ze teveel van de romp af te staan en dus ook niet in lijn met de romp. Na het lijmen van de horizontale staartvlakken blijft er veel ruimte over met de romp. Zoals op de foto’s te zien is heb ik geen plamuur gebruikt en is het model niet voorzien van decals. Het model heeft nu veel weg van mijn oude tabakspijp, die ik niet meer kon vinden anders had ik de overeenkomst in kleur en patroon graag even laten zien. Het hobbyen gaat nog verder want ik heb de romp heel spaarzaam gelijmd om hem weer uit elkaar te kunnen halen. Dan kan de cockpit gedetailleerd worden en her en der met plamuur de kieren gedicht worden. Een vervolgverslag kan dus nog volgen. Voor nu was dit een leuk uurtje plakken en bedank ik het bestuur voor het extra doosje dat ik kreeg op de voorwaarde dat ik er een bouwverslagje aan zou wijden.

En dat heb ik met veel plezier gedaan!

REVIEWER: Hans Oostendorp    

maart 2012

Op de ESM 2012 stond een tafel vol met gebouwde Strikemasters:

dsc02324